Здравеопазването във вестниците на 22 юли

vestniciТруд - И лекарите против пръстовите отпечатъци
"Лекарите и пациентите не са престъпници, за да се регистрират в болниците с пръстов отпечатък." Това заявяват от Българския лекарски съюз (БЛС) на официалната си страница.
Медиците са категорични, че болниците не могат да отказват да лекуват, че пациентът има право да получи

медицинска помощ, където пожелае. "Не приемаме, ако не се регистрира с пръстов отпечатък, НЗОК да отказва да плати

лечението и разходите да останат за сметка на болничното заведение. Така се трупат дългове", посочват от съсловната организация и отбелязват: "Ако болницата все пак откаже прием, със сигурност ще зачестят случаите на "юмручното право" и съдебните дела срещу лекари и лечебни заведения."
Според лекарите още по-сериозни проблеми ще настъпят при въвеждането на идентификатора в доболничната помощ, където всеки общопрактикуващ лекар или специалист ще трябва да закупи скъпия четец (за ДКЦ ще са нужни по няколко).
"Отново твърдим, че "електронната автентификация" е незаконосъобразна и ограничаваща правата на гражданите", казват още от БЛС.
24 часа - И джипитата искат цени за дейности
Личните лекари също искат остойностяване на дейностите в първичната извънболнична помощ, става ясно след среща между Българския лекарски съюз (БЛС) и сдружението на общопрактикуващите лекари.
Двете страни ще настояват пред здравните институции да се определи точно какво включва понятието "капитация" - сумата, която здравната каса плаща месечно за всеки личен пациент на джипито. Те искат и остойностяване на медицинските дейности манипулации, домашни посещения, изследване с ЕКГ и друга техника, прегледи по повод състояния извън диспансеризацията и профилактиката. Лекарите настояват и за възстановяване на обвързването на потребителската такса с минималната заплата, за да се компенсира инфлацията.
Съсловните организации ще защитават по-високи цени на дейностите пред здравната каса и са против увеличение на планираните обеми в първичната помощ, "тъй като това представлява залагане на скрити икономии", пише в становището, огласено след срещата.
Личните лекари предлагат и промени в диспансеризацията.
Дума - Нови медицински стандарти искат пациентски организации
Всички стандарти в здравеопазването трябва да бъдат пренаписани, е мнението на Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В момента стандартите налагат количествени критерии, обясни Кацаров. Според него те са написани с единствената цел да бъдат закрити част от болниците, преди всичко общински и частни.
Здравната система е работила не по-зле преди 2010 г., когато е нямало нито един медицински стандарт, смята Кацаров. Стандартите бяха въведени през 2010 г. като един от мотивите, с които ги рекламираха, беше, че така ще се намалят разходите на НЗОК и ще се повиши качеството на медицинската помощ. Стандартите трябва да станат стандарти за качество на медицинските услуги, а не да налагат количествени критерии кое колко квадратни метра трябва да бъде и колко на брой лекари трябва да има в едно или друго отделение, категоричен е Кацаров.
Припомняме, че ВАС отмени вече част от здравната реформа на Петър Москов, след като отмени и наредбата, според която трябваше да се проучва удовлетвореността на пациентите. За Кацаров тези решения на съда не са неочаквани, тъй като нарушенията при издаването на наредбите са изключително фрапантни. Съдът трябва много да си затвори очите, за да не отмени подобен нормативен акт, коментира Кацаров.

Сега - ДКЦ се проверява за източване на близо 500 хил. лв.
Схема за източване на близо 500 хил. лв. от бюджета на здравната каса се проверява в Плевен, съобщи БНР. Полицията в града е претърсила кабинетите на ДКЦ-1, което от няколко години е частна собственост. Говорителят на МВР Марияна Цветкова обясни, че са иззети амбулаторни листове, лични данни на пациенти и пр. Лаптопи и таблети пък са иззети от две служебни лица. Проверката ще обхване дейността на центъра за периода от 1 октомври 2014 г. до 30 юни 2015 г.
По думите на Цветкова става дума за създаване и използване на неистински или преправени документи, като са използвани лични данни на пациенти без тяхно знание, като опция. Процесуално-следствените действия са проведени в хода на досъдебно производство и под ръководството на районен прокурор, обясни още Цветкова.
Случаят в Плевен идва на фона на започналото въвеждане на новата система за регистрация на пациентите с пръстови отпечатъци, чиято цел е именно да пресече измамите. Тя беше пусната пилотно в 6 болници, а до октомври трябва да обхване всички здравни заведения.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»