Болестите, които най-често ни пращат в болница са сърдечна недостатъчност, рак и шипове

llНай-честите болести, които ни пращат в болница са сърдечна недостатъчност, рак и шипове. Почти 47 000 българи са лекувани в болница за остра или изострена хронична сърдечна недостатъчност, за което НЗОК е превела на здравните заведения 19,7 млн. лева от 1 януари до 30 юни. В това число не влизат инфарктите, коронарографиите и сърдечните операции, през каквито минават около 1300

души на месец и за които касата е похарчила други над 30 млн. лева за половин година. Tова показва отчетът на здравната каса за първите шест месеца на тази година, изготвен за Скенер.нюз.
На второ място по отчетени хоспитализации за първите 6 месеца на 2016 г. се нарежда клиничната пътека „Продължително системно парентерално лекарствено лечение на злокачествени солидни тумори и свързаните с него усложнения“. По нея са приети 43 096 болни, което е с 5000 души повече в сравнение с миналата година, а тяхната терапия е струвала 20,2 млн. лева. Това обаче е само една от многото пътеки в онкологията.
42 624-ма пациенти са лекувани в болница заради шипове от начолото на годината показва отчетът от Скенер.нюз. За тях осигурителният фонд е платил малко над 19,6 млн. лева. През миналата година за същия период от т.нар. коренчеви болки са страдали 3000 души по-малко. Още 14 млн. лева са отишли за рехабилитация и физикална терапия на опорно-двигателния апарат на други 41 910 човека.
25 000 българи са получили инсулт за шест месеца и са били лекувани по стандартния метод без модерната тромболиза. За тях от касата са преведени 15,5 млн. лева. Над 12 млн. лева са стрували на НЗОК и усложненията при 20 000 диабетноболни пациенти. Всички те се е наложило да влязат за терапия в болница. Междувременно касата харчи най-много от парите за лекарства за домашно лечение именно за диабетно болните. През 2015 г. по това перо са били отделени 124,8 млн. лева.
При медикаментите, на второ място по разход на НЗОК се нареждат лекарствените продукти за високо кръвно. За тях касата е отпуснала 54 млн. лева през 2015 г., като са ги ползвали над 1.2 млн. души. Голяма част от средствата на обществения фонд отиват още за лекарства за домашно лечение за хроничната обструктивна белодробна болест, артрит , шизофрения, астма, множествена склероза, автоимунни и редки болести.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»