Здравеопазването във вестниците на 28 юли

pechatв. Струма - Кюстендилски граничен полицай осъди бургаска болница за отказано лечение
Кюстендилският граничен полицай Милен Николов осъди бургаската болница заради отказано лечение. Служителят на реда трябва да вземе 2 хиляди лева обезщетение заради грубо отношение на лекарите от МБАЛ, неосигуряване на спешна и адекватна медицинска помощ. Случката е от месец март 2014 година, когато Милен Николов бил в командировка в Малко Търново.


Освен обезщетение за неимуществените вреди ченгето получило от съда и 1000 лв. обезщетение за платените от него разходи по стабилизирането на състоянието му и за пътуването на дела в Бургаски районен съд.
Пред магистратите лекарите, извършили съдебномедицинската експертиза, доказали, че освен "рутинни изследвания" медиците в МБАЛ - Бургас не са направили нищо, защото нямали договор със Здравната каса за лечението на пневмонии, от каквато страдал Милен Николов.
"След като не са имали договор, да ме бяха препратили в друга болница, а не да ми казват, че нищо ми няма", коментира работата на бургаските медици потърпевшият.
Вещото лице по делото установило, че при постъпването си в болницата Николов страдал от вирусна инфекция, усложнена от бактериална пневмония, при която е възникнала остра бъбречна недостатъчност с вероятност за дихателна недостатъчност.

в. Монитор - Откриха следи от зика в обикновени комари
Бразилски учени откриха следи от вируса зика в обикновени комари, различни от тигровите, които се смятат за основен преносител на заразата. Това съобщиха световните информационни агенции. Те предупредиха обаче, че са необходими допълнителни изследвания, за да бъде установено дали видът Culex quinquefasciatus наистина предава вируса на хора и до каква степен. Учените от фондацията "Освалдо Крус" са открили следи от вируса зика в такива комари, уловени в и около бразилския град Ресифе. През март същите учени обявиха, че успешно са предали вируса зика на комари Culex quinquefasciatus в лаборатория, но тогава не бяха сигурни дали насекомите са негови естествени преносители.
Обикновените комари са 20 пъти по-често срещани в Бразилия от тигровите. Всички мерки за ограничаване на разпространение на вируса зика обаче са насочени само към тигровите комари, които се размножават различно и имат различни навици - живеят повече сред хора и в градовете. Culex предпочитат дърветата и високите райони.
в. Сега - Болниците започват да купуват четци за отпечатъци
От следващата седмица започва да тече двумесечният срок, в който всички болници трябва да си купят четци и да започнат да регистрират пациентите си с пръстов идентификатор, припомниха от здравната каса. От 1 октомври 2016 г. ползването на новата регистрационна система става задължителна и касата няма да плаща за пациенти без регистрация с отпечатък или без основателна причина за липса на отпечатък.
Всяка болница трябва да си купи поне един четец, а големите - поне няколко. Цената на едно устройство от "Консорциум Стемо - Гама Консулт", които спечелиха търга за изработване на софтуера и устройствата, е 286.80 лв. с ДДС.
От миналата седмица в регистрационната система са включени пилотно и 20-те болници, отчели най-много хоспитализации през 2015 г.

в. Телеграф - Лекарствата стават евтини като в ЕС
Правителството одобри промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.
С тях се въвежда опцията, ако в нашите аптеки се продават по-скъпи продукти, а в другите европейски страни същите са на по-ниски цени, държавата ни да наложи по-евтината и у нас. Това ще се следи чрез базата данни EURIPID. Тя е създадена по проект на Европейската комисия, който стартира през 2010 г. и целта и е сътрудничество между националните компетентни органи по ценообразуване и реимбурсиране за осигуряване на достъпност и актуалност на информацията за цените на лекарствата.

в. Земя  - Психиатър: Спрете с кървищата по телевизията
Непрекъснатото показване на терористичните атентати създава у хората чувство за неизбежност и катастрофичност. Те стават нервни, спират да четат новинарски сайтове, както и да гледат телевизия, заяви пред БНТ психиатърът д-р Цветослава Гълъбова.
Според нея за разлика от социалните мрежи, които са без контрол и не скриват нищо, медиите трябва да имат граница. Те трябва да съобщават всяка новина, но не и да показват тревожните кадри, с които разполагат "Трябва да има граница. Мисля, че не трябва да се показват кадри като тези с летящия камион, с жертви, покрити с чаршафи, и т. н., а да се наблегне на анализа защо се стига до такива събития", посъветва психиатърката, която е директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".
"Терористите със сигурност не са нормални хора в рамките на общоприетото, но категорично всички не са психично болни. Те имат проблеми в емоционалната сфера, в системата от нравствени ценности и те на първа място не зачитат човешкия живот като висша ценност. Това са хора психопати с лоша личностова структура, с отклонения в характеровата сфера, каза д-р Цветослава Гълъбова.

в. Монитор - Фондът за лечение на деца разгледа 68 молби
Документите на 68 деца разгледа Общественият съвет към Център "Фонд за лечение на деца" на вчерашното си заседание.
От тях 5 са одобрени за лечение в чужбина, а 8 са за продължаване на лечението и контролни прегледи. Съветът взе решение да подпомогне лечението в България на 36 деца.
За 8 от представените случаи Общественият съвет поиска допълнителна информация и становища, а за 7 даде отказ. Заявленията на 4 от децата са прекратени по искане на родителите.

в. 24 часа - Мъж пипна марсилска треска от кърлеж в пловдивски парк
58-годишен пловдивчанин е в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Георги" с марсилска треска, след като кърлеж се забил в ръката му. След разходка в един от градските паркове мъжът забелязал на рамото си черна коричка. Помислил, че се е наранил. След няколко дни обаче вдигнал висока температура, появили се болки по мускулите, лицето и очите му се зачервили, а по крайниците избили едри пъпки.

Маркирана като лекарства

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»