Разпространява се петиция в подкрепа на болните от диабет

petitionВ социалните медии започна да се разпространява петиция в подкрепа на пациентите с диабет. Подписката е създадена от родители в София и Варна, които настояват Здравната каса да заплаща изцяло консумативите за инсулиновите помпи и за сензорите към тях.
Цените на инсулиновите помпи са различни, в зависимост от марката, модела и възможностите на устройството – стойността е около 7 500

лв. Месечните консумативи за помпата възлизат на около 300 лв. При сензорусилена помпена терапия към тази сума се прибавят още 1 500 лв. за устройство Минилинк - трансмитер и по 540 лв. месечно за консуматива за сензорите.
Исканията на организаторите са:
1- Настояваме за поемане на разликата от реимбурсираната сума до пълния размер на цялата стойност на сетовете за инсулинови помпи.
2- Настояваме за пълна или частична реимбурсация на сензори от трите вида - Енлайт, Декском и Либре, независимо от наличието на търговско представителство в България.
3- Настояваме за покриване на разходите със същата сума, която е гласувана на двата вида помпи на българския пазар и на инсулиновите приспособления, които нямат търговско представителство в страната.
4- Настояваме за уеднаквяване на критериите и процентите за инвалидност на ТЕЛК комисиите.
За момента е подписана от над 1350 човека, като септември подписката ще бъде внесена в парламента и за обсъждане в здравната каса.

Маркирана като диабет

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»