Преглед на печата - здравеопазване 29-ти юли

paperв. Телеграф - Глад за лекари в 10 области
Всяка медицинска специалност отчита недостиг на кадри, а в 10 области на страната има глад за лекари в различни направления. Това сочи справка на "Телеграф" в Националния статистически институт (НСИ).
Най-дефицитните специалисти са уролози, психиатри, инфекционисти и неонатолози. Според прогнозите обаче до пет години страната ни

ще е изправена пред сериозна криза и за педиатри, кардиолози, анестезиолози, ендокринолози, патолози и дори хирурзи. Статистиката на Български лекарски съюз сочи, че средно по около 500 лекари напускат страната на всеки 12 месеца. Малко повече са завършващите млади медици. През изминалата година обаче 75% от дипломиращите се в МУ София са заявили, че искат да заминат и да работят в чужбина. Така на практика почти всеки нов кадър избира да практикува извън страната ни, а от общо 31 383 бели престилки у нас в момента под 9% са тези под 30 г. За разлика от тях пък в пенсионна възраст са около 25% от практикуващите български специалисти.
Разпределение
Най-тежък е дефицитът на лекари в Разград, Силистра, Смолян и Видин. В някои от тези райони има изцяло заличени специалности, в които няма нито един медик. Така например Видин е без уролози, в Разград има едва един инфекционист, в Силистра и Смолян са закъсали за психиатри. Но докато в тези райони на 10 000 души се падат по 26 лекари, в София и Пловдив разпределянето е над 45. Огромната концентрация на експерти в столицата и поголемите градове оставя малките населени места без медици в изключително важни области. В цялата страна има едва 42-ма неонатолози, които също са неравномерно разпределени. В три области няма нито един такъв специалист, а в други четири има по един. Още пострашна е ситуацията с детските хирурзи, които са едва 28 общо.
Минимум
Джипитата също са недостатъчно. Средно за страната се падат 6,2 на 10 000 души. Миналата година националната здравна карта отчете дефицит на общопрактикуващи лекари с близо 500 специалисти по-малко от необходимия минимум. Най-добър достъп до семейни медици има в Плевен, където на 10 хил. души се падат 8 практики. В Разград, Търговище и Кърджали обаче за същия брой пациенти отговарят два пъти по-малко лекари - около 4. При медсестрите положението е още по-трагично. Според заложеното в здравната карта не ни достигат 10 800 сестри, за да отговаряме на необходимия минимум. Междувременно обаче броят им продължава да намалява. През 2015 г. общият брой на тези медспециалисти е 30 972, което с почти 2 хил. по-малко в сравнение с предходната година.
в. Телеграф - ЧУЖДЕНЦИ ТЕГЛЯТ ЗАЕМ ДА УЧАТ У НАС
Тенденцията българи да теглят студентски кредити, за да учат в чужбина, се променя.
В последните години чужденци от редица държави теглят студентски заеми на поразия от наши банки, за да учат в България. Общо 534-ма студенти, които са граждани на 19 държави от ЕС, са изтеглили заеми за следване на стойност над 30 млн. лв.
Най-много са чужденците, които идват у нас да учат медицина, твърдят ректори на университети. В момента студентски кредити са теглили младежи от страни като Великобритания, Франция, Люксембург, Дания, Германия, Белгия, Италия, Швеция и Кипър. Най-много у нас са италианските студенти по медицина, но значителна част от тях учат у нас, без да са изтеглили кредит. Програмата, по която им се преподава, е изцяло на английски. Според ректорите на медицинските университети италианците вече са повече от турските студенти, които доминираха доскоро в нашите вузове. Ректори твърдят, че това е променило в положителна посока и средата в университетите, тъй като турците били свикнали да плащат рушвети, за да вземат изпитите си. Италианските власти дори са закупили сграда, която да превърнат в общежитие за своите студенти, тъй като помещенията в Студентски град не им изглеждат достатъчно представително. Силно е нараснал и броят на англичаните и немците, учещи в медицински специалности у нас. Всички граждани на ЕС заплащат за обучението си по медицина 8000 лева на година. От известно време Медицинският университет в столицата има открит и филиал в Швейцария, където също обучава студенти, предимно от Италия.
в. Труд - Два закона и десет наредби на Москов дадени на съд
Два закона и десет наредби на здравното министерство под ръководството на Петър Москов са дадени на съд. Това става ясно от писмен отговор на министъра от парламентарния контрол на въпрос на депутата от БСП д-р Емил Райнов.
Москов изтъква, че от общо 98 подзаконови нормативни акта, издадени от началото на мандата му, частично или изцяло пред Върховния административен съд са обжалвани общо 10.
в. Труд  - $67,5 МЛРД.
Са икономическите загуби от липса на всекидневни физически упражнения в световен мащаб за 2013 г., изчислиха учени. Повечето от тях са похарчени за здравеопазване, а над $13 млрд. са щетите от спад в производителността на труда.
в. 24 часа - Първи взрив от чревна инфекция прати 18 деца в болница
- 30 деца от детска градина "Слънчо" във Варна са прегледани, а 18 са хоспитализирани в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Марина" със симптоми на чревна инфекция, съобщиха оттам. Със заповед на кмета Иван Портних детската градина е затворена.
"Чревните инфекции са в подем, това е първият сезонен епидемичен взрив и най-вероятно се дължи на ентеровирус", коментира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за "24 часа".
в. Дума - Без заплати са в пловдивска болница
В Първа градска болница в Пловдив няма пари за заплати. Този месец медиците ще получат едва 60 на сто от възнагражденията си. Възможно е последната преди лятната ваканция сесия на общинския съвет на 2 август да бъде окупирана от недоволни лекари и сестри

Маркирана като лекари болници

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»