Здравеопазването в пресата

pechatКaпитал - Търси се: хапче за по-голям ръст
Има сектор, който страда, когато всички са здрави - фармацевтичният. Заради липсата на грипна епидемия през зимните месеци и натиска върху цените от страна на държавата ръстът на пазара на лекарства през първите шест месеца на годината се забавя и е най-нисък от пет години насам - 5.17% по данни на IMS Health.

Така продажбите на медикаменти към полугодието достигат общо 1.33 млрд. лв., като около 200 млн. лв. от тях са тези без рецепта.
За пръв път на пазара се наблюдава и още един процес - ръстът на покупките на добавки в аптеките намалява под 10%. Досега тези продукти компенсираха загубата от ниските маржове при лекарствата, а продажбите им растяха с двуцифрени проценти.
Така съсловната организация на фармацевтите - Българският фармацевтичен съюз (БФС), започна все по-настоятелно да поставя въпроса за увеличаване на таксата за обработка на рецептите, платени от здравната каса. Друг е въпросът дали това е начинът да се балансират интересите в иначе сложния и наситен с ограничения пазар на медикаменти. Според оценките на IMS Health тази година той ще надвиши 3 млрд. лв., което ще е с около 4% повече спрямо 2015 г.
Монитор - ОТБЛОКИРАТ 225 МЛН. ЛВ. ОТ РЕЗЕРВА НА НЗОК
225 млн. лв. ще бъдат отблокирани от оперативния резерв на НЗОК с решение на надзора, за да бъде платено на болниците, съобщиха от институцията. Така за оперативни нужди ще останат близо 91,6 млн. лв. Средно на месец, от август до декември, касата трябва да превежда на болниците по около 135 млн. лв. За август и септември обаче средствата ще бъдат намалени, тъй като по това време се извършват по-малко операции и се смята, че заболеваемостта е по-ниска.

Труд - Москов трае за риска от зика на олимпиадата
Без отговор остана депутатско запитване към здравния министър Петър Москов относно опасността от разпространение на зика в България. В разгара на лятото и на увеличаващия се трафик на големи групи хора заради олимпийските игри в Бразилия, където бушува опасният вирус, Москов замълча. Въпреки че отчет той трябва да даде в рамките на две седмици след запитването, отговорът му е отложен чак за края на лятото - 30 август.
24 часа - 53 случая на зика в Англия
са регистрирани от януари тази година, признаха британските власти. Това стана, след като в събота бяха потвърдени още 3 случая на болни пациенти, завърнали се от чужбина. Вирусът, пренасян от комари, е опасен за бременните, тъй като предизвиква тежки малформации в плода. В щата Флорида бе обявено предупреждение бременните да се откажат от лятна почивка там.

Телеграф - Спасиха бебе с кръв от 13 души
13 души от цяла България помотали с кръвта си, за да спасят бебето Кристомир още преди то да се появи на бял свят. Малкото момченце сега е само на два месеца и половина, а вече е спечелило първата си битка. Преди да се роди, той имал сериозен здравословен проблем. Лекарите подготвяли родителите му, че никога няма да видят третото си дете. Но за щастие прогнозите им не се сбъднали, а Кристомир се родил жив и здрав. Това обаче се случило след пет кръвопреливания, които столични лекари извършили още докато бебето било в утробата на майка си. Днес майката на малкия герой - Дарина, благодари на всички участници в чудото с писмо, написано от името на нейното новородено момченце.
Монитор - 8 КЛИНИКИ СПИРАТ РАБОТА ЗАРАДИ РЕМОНТИ И ОТПУСКИ
Шест болници в София променят изцяло режима си на работа през август и септември. Общо осем клиники и отделения в тях ще бъдат затворени за 30 дни заради ремонти и отпуски на персонала, съобщиха от МЗ. В "Царица Йоанна - ИСУЛ" до 25 септември няма да работи интензивното отделение за лечение на съня, а до 1 септември ще е затворена Клиниката по очни болести, която е водеща в страната. До 1 септември ще е затворена и Клиниката по пластична хирургия в Апександровска болница. Очното отделение на Първа градска болница също няма да работи от 13 до 21 август. Заради отпуските на служителите на 30 легла в Университетската кардиологична болница "Света Екатерина" няма да се настаняват пациенти до 10 септември. До 7 август ремонт ще се извършва пък в Отделението по спортна травматология, ортопедията и операционния блок на болница "Професор Шойлев", а до 1 август е спряно изследването за епилептици във Втора градска болница.
Близо 700 000 българи боледували по документи
Труд - Изплатена им е рекордна сума от над 112 млн. лв. общо
Рекорден брой българи са отсъствали от работа по болест през първото тримесечие на 2016 г., показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). От около 2,5 млн. души, работещи на договор, 667 986 са получили обезщетение за болест в рекорден размер от над 112 млн. лв. общо, или средно по 167 лв. на човек. Справка показва, че жените са взимали болнични два пъти повече - малко над 400 хил., за сметка на близо 226 хил. мъже.
Сравнение между 2016 г. и първите тримесечия на предходни години показва, че успоредно с намаляването на броя на населението се увеличават случаите на отсъствие от работа по здравословни причини, както и изплащаните обезщетения.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»