Здравеопазването във вестниците на 03 август

picТруд  - 2000 БЪЛГАРИ УМИРАТ ОТ ИНФЕКЦИИ В БОЛНИЦИТЕ
Медиите често съобщават за сериозни проблеми, които крият риск за живота и здравето на пациента, но за съжаление много рядко се говори за вътреболничните инфекции, които са един от най-големите проблеми в здравната система.

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания за 2015 г. не по-малко от 2000 българи умират всяка година от бактериални пневмонии, възпаления на пикочните пътища и др., причинени от вътреболнични инфекции.
Годишно в страните от Европейския съюз 4,1 млн. пациенти стават жертва на вътрешноболнични инфекции.
В много от болниците има установени вътрешноболнични инфекции, които водят до вторични заболявания на пациента, някои смъртоносни, а други изключително опасни. Тези инфекции се проявяват най-често след като болният е вече изписан от здравното заведение. Това се явява и една от причините тези заболявания да не се регистрират и да не се говори по този толкова важен проблем. Най-честите вътреболнични инфекции са сепсиси, пневмонии, възпалителни заболявания и др. Те трудно се поддават на антибиотично лечение, което от своя страна води до висока смъртност.
Най-честите причини за вътрешноболничните инфекции се дължат на лоши санитарно-хигиенни и битови условия, както и на занижен контрол от страна на компетентния орган. В здравните заведения с установени вътреболнични инфекции не се провеждат качествено почистване, миене, дезинфекция и стерилизация.
Труд - Проф. Д-р Дроздстой Стоянов: Психиатричното обслужване е в криза
"Системата на психиатрично обслужване отдавна е в криза. В момента няма институции, от които зависи промяна в нормативната уредба, които да поемат отговорност." Това заяви психиатърът Дроздстой Стоянов в телевизия "България он ер".
"Има непрекъсната загуба на персонал и изключително неблагоприятни условия, при които се лекуват пациентите. Контрол над пациентите не се упражнява, системата е разградена. Обществото страда от заблуда, че рискът от агресия е най-голям. Най-големият риск е изолиране на пациента от естествената му среда. Пациентът не може да има семейство, не е в състояние да работи и идва в тежест на цялото общество. Неговото обгрижване е огромно задължение, което пада върху плещите на работещите хора.
Дума - ЛЕСНА РЕФОРМА
Опитите на Москов да прави промени заради промените комай започват сериозно да вредят на здравето на хората. Поредната "лесна" промяна звучи парадоксално (за кой ли път!): само лекари със специалност медицинска онкология могат да лекуват болните от рак. Но тези лекари са шепа хора. И това се случва в страната, в която финансовите рестрикции така са вързали ръцете на медиците и ограничили възможностите за въвеждане на съвременни технологии на лечение, че преживяемостта на раково болните е сред най-ниските в Европа.
По-лошото е, че въпросната промяна е прокарана толкова тихомълком, че дори за експерти остана "скрита" няколко месеца. Две лесни реформи за една година на гърба на онкоболните не е малко. Да го оставим министъра да се нареформира до президентските избори, биха казали някои политици. "А после?", биха попитали болни, семействата им, лекарите, сестрите... За после има ли някой конкретна идея? Или ще се даде шанс на поредния намерен на магистрална бензиностанция лекар (колкото и добър специалист да е) да се упражнява в правене на здравна политика на гърба на милиони болни и за тяхна сметка?

Сега - Болници не могат да плащат заплатите на медиците си
Общинската болница в Пловдив от години има проблеми с дълговете си. През януари тя отново беше пред фалит, заплатите бяха спрени, а след това беше сменен и управителят.
Проблем с изплащането на заплатите има и в областната болница на Враца, съобщи "Дарик". Преди седмица медиците са получили само половината от основните трудови възнаграждения. Няма и фиксирана дата, на която ще се преведат останалите пари, което доведе до брожения в болницата. "Искаме някой да излезе и да ни каже: Болницата е в такова и такова положение, заради това през следващите три или пет месеца ще получавате заплатите си така и така. И вече всеки да си прецени дали това го устройва или не", коментираха медици.
ЗАДЪЛЖЕНИЯ
Данните на здравното министерство сочат, че дълговете на болниците растат. 413.7 млн. лв. са задълженията на държавните болници в края на май, а преди година са били 355.4 млн. лв. Ръстът при общинските болници е по-голям. В края на юни техните дългове са били 95.3 млн., при 56 млн. лв. преди малко повече от година. Обяснението на директори е в твърдите лимити, налагани от здравната каса.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»