Здравеопазването в пресата на 04 август

vestniciТелеграф - Без втора ваксина срещу жълта треска
Отпада изискването за повторна имунизация срещу жълта треска при пътуване в рискови държави. Това реши кабинетът на редовното си заседание вчера. Промените в наредбата за граничен здравен контрол се предприемат по

препоръки на Световната здравна организация. За да пътуваме в чужбина, вече ще е достатъчно едно ваксиниране, което изгражда пожизнен имунитет срещу жълта треска. Международният сертификат за ваксинацията също ще е с пожизнена валидност. Той ще влиза в сила 10 дни след имунизирането срещу заболяването. Жълтата треска е остра инфекциозна болест, която води до тежко увреждане на бъбреците и черния дроб. Основните й преносители са комарите. В момента епидемия от вирус върлува в тропическите области на Африка и Латинска Америка.
Най-големият производител на лекарства в България вече е израелски
Капитал Daily - Teva окончателно придоби Actavis Generics, а с това и заводите в Дупница и Троян 
От сряда най-големият производител на лекарства в България е израелски. Промяната идва от приключилата глобална сделка, в която световният лидер при генеричните медикаменти Teva придоби третия Actavis Generics. В резултат двата завода тук - в Дупница и Троян, вече няма да са част от бившата исландска група, която след поредица от сделки стана американска. "Балканфарма Дупница" е най-големият завод на групата в Югоизточна Европа и има внушителните за България приходи от 300 млн. лв., а в комбинация с троянското предприятие в производството са заети почти 1700 души. Отделно има и екип, който отговаря за износа и търговията в страната. Купувачът Teva досега нямаше фабрика в България.
Дума - Няма пазар на труда за хората с увреждания, защото не се спазва законът
Няма желаещи, които да спазват закона, затова няма и пазар на труда за хора с увреждания. Това заяви вчера Обретен Михов, председател на Дружеството на хора с увреждания "Бриз" във Варна. На практика се получава така, че един равноправен гражданин на държавата и гласоподавател, отивайки да търси среда, в която да положи труда, който може да извършва, няма кой да го наеме, защото има увреждания, посочи той.
По думите на Михов, представяйки дипломите, качествата и уменията си, човекът с увреждания всъщност среща отпор, защото другата страна не проявява интерес. "Основен проблем е и фактът, че властимащите явно нямат желание да спазват закона, въпреки че много важни решения зависят от тях. Не се осъществява и контрол по отношение на това как се спазват законовите уредби, които иначе погледнато са много", подчерта Михов. Той допълни, че ако редът се следва, ще се отвори възможност да се помисли за това какви подобрения могат да се направят не само за хората с увреждания, а и за всички останали.

Телеграф - Вирусите тръшват 1 млн. българи 
Обикновено болестта тръгва първо от Англия, Ирландия и Швеция, минава през Португалия и Испания и чак тогава идва в България. Последните няколко грипни сезона това се случва през първите месеци на новата година, като пикът на епидемиите е през януари-февруари. Грипът у нас поваля около 1 милион души годишно, като болните обикновено се движат в границите между 144 и 216 души на 10 хиляди. Според данни на СЗО пък около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година само в страните от Европейския съюз. До 90% от смъртните случаи са при хора над 65 г.
Телеграф- ИНСКИЯТ ГРИП НИ УДРЯ ЗА 7-А ГОДИНА
Три грипа ще ни ударят през новия сезон на епидемии. За седма поредна година водещият щам ще бъде свинският A(H1N1).
Заедно с него обаче ще ни мъчат още две зарази - A (H3N2) "Хонконг" и грипът от тип В - "Брисбейн". Това сочат прогнозите на Световната здравна организация, съобщи пред "Телеграф" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Предстои трите щама да бъдат официално оповестени у нас през този месец, когато се публикува препоръчителният състав на ваксините.
От 2009 г. насам главен виновник за грипните епидемии е А (H1N1) "Калифорния", по-познат като свински грип. Той е основният пандемичен грип, който всяка година взима десетки жертви у нас. За пръв път тази зима обаче се очаква да ни атакува щамът А (H3N2) "Хонконг".
Дума - Само 4 болници ще издават протокол за хепатит С
Само в УМБАЛ "Г. Странски", МБАЛ "Св. Марина", УМБАЛ "Александровска" и УМБАЛ "Св. Георги" занапред ще се издават протоколи за лечение на болни от хепатит С. Управителят на НЗОК да прецизира критериите за започване на лечение на хепатит С, като от медицинските критерии се извадят всички описателни показатели, които не удостоверяват по безспорен и обективен начин наличието на индикации за започване на лечение. Това реши надзорът на касата. Управителят трябва да намали броя на специализираните комисии в лечебните заведения, които издават протоколи за лечение на хепатит С само в споменатите 4 болници.
От август до края на годината касата ще плаща на болниците по не повече от 134 846 000 лв. средно месечно. Това са решили надзорниците на 29 юли. За август и септември парите ще бъдат намалени с 2,4%, а от октомври до края на годината болниците ще получават средноаритметична сума на излекуваните болни от януари до май т.г.
Както писа ДУМА, още в началото на юни недостигът на средства за болниците се очертаваше да е около 78 млн. лв.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»