Здравеопазването в пресата на 05 август

coffeeДума - Касата се кани да затегне контрола за лечение в чужбина
Да се изработи механизъм за по-добър контрол на лечението в чужбина, заплащано от касата, умуват от Надзорния съвет на осигурителната институция. Това става ясно от стенограмата от заседанието от 27 юли. Има и предложение европейската здравноосигурителна карта да важи 6 вместо 12 месеца, но за това са нужни законодателни промени. Както е известно, ЕЗОК е безсрочна само за пенсионерите, а за хората в трудова възраст важи 12 месеца.
3% от разходите, които НЗОК плаща за лечение зад граница, са за хора, които са платили у нас осигуровките си, възстановили са здравноосигурителните си права, извадили са си карта и отново са спрели да внасят осигуровки, обяснява Таня Кирилова от НЗОК. В момента, в който са ползвали здравни услуги в някоя страна на ЕС, на практика вече не са плащали осигуровки у нас, става ясно от информацията на НЗОК.
Както по-рано ДУМА писа, НЗОК дължи около 175 млн. лв. на европейски здравни фондове за лечение на българи в чужбина. Основните 60-70% от разходите по исковете идват по европейските здравни карти. Около 72% от парите, които българската здравна каса дължи на други европейски, са за болнична помощ, 12% са за извънболнична, около 1,5% за дентална помощ, а за лекарства - 6%, става ясно от данните, изнесени на заседанието на 27 юли.
Дума - ГЛАСЯТ СЪКРАЩЕНИЯ В НЗОК
Около 50 души може да бъдат съкратени от НЗОК. Това би станало, ако влязат в сила промени в устройствения правилник на касата, става ясно от стенограмата от последното заседание на надзорниците. "Ако ще правим преструктуриране, то първо се прави преструктурирането и след това се вижда дали има нужда от съкращаване и т.н. Самото подреждане говори, че някой може би го прави, за да съкращава персонал", казва д-р Иван Кокалов, представител на КНСБ В надзора. Той настоява промените в правилника да бъдат приети след като синдикатите дадат становище.
168 часа - 10,4 млн. лв. дават болниците за новите четци за пръстови отпечатъци
След като болниците платиха 20 млн. лв. за четци за личните карти, сега трябва да дадат нови 10,4 млн. лв., за да се оборудват с четци за пръстовите отпечатъци.
Един такъв идентификатор струва 300 лв. Всяка средно голяма болница трябва да разполага с около 100 четци, които ще й излязат около 30 000 лв.
Статистиката на НСИ показва, че лечебните заведения в страната са 348. Тоест, ако всички те закупят средно по 100 четци, ще са им необходими 10,4 млн. лв.
Сметката обаче ще е доста по-голяма, тъй като с тези устройства трябва да се оборудват и останалите от системата на извънболничната помощ. Както и специализираните центрове. При тях със сигурност инвестицията ще е много по-малка.

Монитор - Производители отнасят глоби за милиони
Фармацевтични производители, които практикуват нелоялна конкуренция, като тази да плащат екскурзии на лекари срещу изписване на техни продукти и скъпи подаръци.
Една от най-големите компании например преди няколко години бе глобена да плати 60,2 млн. долара по обвинения в предлагане на подкупи в чужбина, след като постигна извънсъдебно споразумение с разследващите органи в САЩ, припомня WSJ.
Фармацевтичният производител беше обвинен в това, че е подкупвал лекари, болнични администратори и представители на регулаторни органи в няколко страни в Европа и Азия, за да предписват техни лекарства на пациенти. Разкрито беше, че подразделения на компанията в Китай е подарявала мобилни телефони и сервизи за чай на лекари, предписващи нейни лекарства. В Хърватия пък тя им плащала с пари в брой и екскурзии в чужбина.
Труд - Спешни медици обвиниха здравното министерство в лобизъм
Новата наредба на здравното министерство, която принуждава лекарите от линейките да се обучават единствено в столичния център за бърза помощ, разгневи спешните медици. Те определиха текста като лобистки и предупредиха, че ако бъдат приети промените, ще сигнализират за дискриминация европейските институции, в които членуват. Това съобщиха от Националната асоциация на работещите в спешната помощ.
Новата наредба беше публикувана преди дни от МЗ за обществено обсъждане. Според текстовете Центърът за спешна медицинска помощ в София трябва да се превърне в единен квалификационен център за спешните медици в страната и периодично да оценява професионалните им качества.
Сега - Реформата в ТЕЛК трябва да намали инвалидните пенсии
Целта на реформата в системата на ТЕЛК е да се намалят фалшивите медицински решения, което ще доведе до намаляване и на инвалидните пенсии. Това обясни социалният министър Зорница Русинова, като обяви, че до края на годината заедно със здравния си колега Петър Москов ще предложат конкретните законодателни текстове за това. "Надявам се чрез промяната на контрола върху издаването на телковите решения, драстично да спадне броят на фалшивите инвалидни решения, които водят пък и до повече инвалидни пенсии", коментира социалният министър. Реформата в ТЕЛК е записана и като цел на кабинета до края на годината, макар че според кодекса за социално осигуряване трябваше да е факт до края на юни.
ТУРИСТИ ПРОДАВАТ КРЪВ, ЗА ДА СИ ПЛАТЯТ ХОТЕЛА
Телеграф - Във Варна искат 300 лв. за банка, в Търново - наполовина по-малко
Туристи продават кръвта си, за да си платят хотела на морето. Това разказаха пред "Телеграф,, роднини на пациенти, нуждаещи се от кръвопреливане във Варна. По думите им закъсали за пари летовници ги пресрещали край местния Център по трансфузионна хематология. "Двама младежи ни предложиха срещу 600 лева да ни осигурят бележки за дарени две банки от по 450 милилитра. Оплакаха се, че са били ограбени по време на почивката си и няма как да си платят хотела, в който са отседнали. Затова помолиха да купим от тяхната кръв, а не от другите търговци, които обикалят наоколо", обясни възрастна жена, чийто мъж бил приет в болница за операция. Семейството отказало да се възползва от предложението, въпреки че младежите свалили цената на 500 лв. Очевидци разказват и за други подобни случаи.
Наплив
"Най-вероятно става въпрос за нов трик на търговците на кръв, които се опитват да печелят клиенти. Конкуренцията между тях е голяма и вече си измислят сърцераздирателни истории, за да измъкнат пари от нуждаещите се", коментираха лекари. Те разказват, че платени донори от цялата страна са се изнесли на морето, където предлагат услугите си двойно и тройно по-скъпо заради повишеното търсене.
В същото време нелегалните търговци почти са изчезнали от района на областната болница във Велико Търново, установи "Телеграф".
Телеграф - Таратор със стафилококи натровил 34 деца
Таратор, заразен със стафилоки, е причината 34 деца от детска градина "Слънчо" във Варна да бъдат натровени в края на юли. След взети проби от децата и служителките се оказа, че преносители на заразата са 2 жени от персонала, които разливат храната на хлапетата. Това обявиха д-р Янка Драганов от РЗИ и шефката на областната дирекция по безопасност на храните във Варна, д-р Златина Димова. Бактерии са открити по черпаци, чинии и друга посуда.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»