Сирени и едноминутно мълчание в Деня на Спасението

doctorВ писмо, пуснато до УС на БЛС, председателите на районните колегиии д-р Венцислав Грозев и д-р Тотко Найденов, призовават за почитане на загиналите си колеги на Деня на Спасението.
Възпоменанието за загубилите живота си изпълнявайки лекарския си дълг ще бъде на 15-ти август в 12 ч. Датата не е

избрана случайно. На този ден през 1963 г. 26-годишният лекар на великотърновското село Стрелец д-р Стефан Черкезов спасява 47 пътници от пламнал автобус и умира от тежките си изгаряния.
Над 130 лекари и 15 медсестри са починали по време на работа от изтощение или в следствие на заразяване от болести на свои пациенти. В това число влизат и загиналите при катастрофи с линейки на път към болен, показва проучване по въпроса.
За първи път Ден на Спасението е организиран през 2005 г. С решение на Министерски съвет той се официализира през 2012 г. Предложението е тази година, медиците в цялата страна да почетат загиналите си колеги с едноминутно мълчание и пуснати сирени на линейките.

Маркирана като лекари БЛС

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»