Здравеопазването в пресата

westnikТруд - "Медицински одит" глоби хирург с 500 лв. 

500 лв. глоба наложи Изпълнителната агенция "Медицински одит" на хирург от Разград, нарушил медицински стандарти по хирургия и не извършил задължителни консултации със специалисти преди операция. Санкцията е след проверка по сигнал от полицията за образувана преписка по жалба на пациент. Той постъпил по спешност в болницата на 12.06.2015 г. след

травма на лявата ръка. Имал фрактури на петте пръста, с увреждания на тъкани, отоци на дланта и предмишницата.

Проверката установила, че хирургът Б. М. не назначил консултация с ортопед травматолог за уточняване на диагнозата и оперативното лечение. Не били извършени и задължителни консултации за определяне на оперативния риск с кардиолог, а окончателната преценка на този риск не била съгласувана с анестезиолог.

Проверяващите излезли със заключението, че опериращият не е предоставил дължимата лекарска грижа на своя пациент според правилата на добрата медицинска практика.

Банкеръ - Клиниките вадят скътаното за ремонти 

В разгара на лятото болниците бяха "зарадвани" с новината, че парите им по клинични пътеки ще бъдат орязани, тъй като бюджетът на осигурителния фонд за пореден път издиша. Изникнаха още куп проблеми - някои клиники нямат пари за заплати, други спешно търсят лекари и медицински персонал. По традиция "най-драматургично" е положението в общинските лечебници, които наред с посочените препятствия се чудят как да пооправят остарелия си сграден фонд, за да останат конкурентни на пазара. Не е тайна, че половината от българските болници са в плачевно състояние, което осен че отблъсква пациентите, носи и сериозни рискове за тяхното здраве. В условията на хронична финансова криза някои здравни заведения, предимно в големите градове, все пак си позволяват да отделят средства за ремонти. В същото време други са забравени от Бога и работят в ужасни условия.

Кaпитал - Медицина в Google измерение 

"Представете си, че имате в тялото си сензор, който засича повишена кръвна захар, алармира лекаря ви и той сигнализира на малка кутийка да освободи определена доза инсулин", казва в своя лекция Линда Рийд от американската неправителствена организация Atlantic Health System.

Може и да ви звучи като шокиращо навлизане на технологиите в биологичното ни пространство, но подобно бъдеще може би не е толкова далеч предвид различните проекти в тази сфера. Един от тях е на компанията майка на Google Alphabet, която тъкмо обяви съвместните си планове с фармацевтичния гигант GlaxoSmithKline да разработва микрочипове, които да контролират заболявания като астма и диабет.

Концепцията, около която гигантите се обединяват, е позната като биоелектронна медицина и почива върху идеята за контролиране на сигналите на периферната нервна система чрез микроскопични чипове. Още отсега е ясно, че технологията има голям потенциал да лекува редица опасни хронични състояния.

Монитор  - Лекари искат комисия за контрол на болниците 

Комисия за контрол на болници, в които да допуснати лекарски грешки, предлага проф. Александър Чирков. "Основният проблем в България е липсата на ред - не е създадена структура, която да проверява всеки месец, когато се правят лекарски грешки", заяви проф. Чирков.

Според него допускането на грешки издава, че медиците не са се учили достатъчно. Затова известният кардиохирург смята, че трябва да бъде сформирала структура от доказани лекари, които да контролира дали родните медици подновяват знанията си, защото от това зависел животът на пациентите. "Знам за случай, в които анестезиолог объркал упойката при рутинна операция за смяна на става, заради което 12-годишно дете издъхнало", заяви основателят на Университетската болница "Св. Екатерина" пред БНТ.

Дума - Греди в очите 

Родната демокрация изфабрикува няколко трънчета в очите на обществото. С времето управляващите ги направиха да изглеждат като греди. Едно от тези трънчета са хората с увреждания и инвалидните пенсии. Правителството на Бойко Борисов пое нов кръстоносен поход срещу тях и го кръсти "Реформа в ТЕЛК". Лошо няма. Проблемът е, че пак няма обосновани анализи, няма ясни мерки, нито прогнози, не се знае как ще бъдат спрени злоупотребите.

Едно е ясно: трябва да се съкратят разходи. А това най-лесно се прави, като се отнема малкото, което имат тези хора. Всички говорят за "фалшивите" инвалиди, но досега държавата не е опандизила дори един, нито е отнела "фалшива" пенсия. Защо? Щом кара джип и носи златни ланци, колкото и фалшив да е, по-добре да не го закачаме, нали?

Медалът има и друга страна. Близо 2,5 млн. българи са хипертоници, около 1,4 млн. са със сърдечна недостатъчност, 600 хил. са с диабет, около 350 хил. са с бронхиална астма, 60 хил. са с ревматоиден артрит, около 300 хил. са с онкозаболявания, а всяка година нови 35 хил. души заболяват от рак. Дотук са над 4,2 млн. души с увреждания, на които държавата и законът дават право на процент нетрудоспособност и произхождащите от това инвалидни пенсии, социални добавки и пр. Е, хората с увреждания ли "ограбват" държавната хазна или някой друг?

Труд  - Пациенти могат да съдят НЗОК заради лимитите 

Здравноосигурените имат право да заведат иск срещу НЗОК заради наложените лимити в болниците, ако заради тях се е наложило да платят лечението си. Пациентите могат да съдят касата за нанесени имуществени вреди, както и да поискат обезщетение за забавяне и обезщетение за неизпълнение.

Припомняме, че с Постановление №57 на Министерския съвет бяха въведени т.нар. лимити на лечебните заведения, при които на тях не им се заплаща изработеното над наложените финансови ограничения. Същевременно обаче срещу задължението за здравно осигуряване в закона стои задължение за НЗОК да заплати на болницата оказаната медицинска помощ.

bTV  - Две столични болници отказват лечение на онкоболна жена

Две столични болници отказват лечението на онкоболна жена в тежко състояние. Росица Стоилова страда от рак на гърдата с метастази в мозъка. Приета е в частна болница, след като две други големи лечебници отказват.

„Това не е здравеопазване, това е една касичка за пари”, казва Росица.

Всичко започва в нощта на 28-ми юли, когато 55-годишната жена прави епилептични припадъци. Близките й викат спешна помощ, откарана е в Окръжна болница, където я посреща дежурният невролог.

Болницата отказва с мотива, че жената е за онкология, а такава те нямат. Насочват я към онкологията в „Дървеница”, където тя е оперирана три години по-рано. Там също отказват хоспитализация. Причините са, че нямат спешно отделение, нито свободни легла.

Пациентката остава на паркинга на болницата, а състоянието и се влошава.

В безсилието си семейството на онкоболната жена решава да я доведе пред централния вход на онкологията в „Дървеница” с надеждата някой лекар да й обърне внимание.

„Д-р Чакалова се обърна към мен и ми вика: Какво прави тази жена тук, водете си я вкъщи, тя умира”, спомня си Веселка.

След преживяното семейството на Росица пише на здравния министър.

„Искам да попитам министър Москов как би постъпил в тази ситуация, би ли постъпил, както неговите колеги”, попита Веселка.

Д-р Петър Москов отказа коментар. Ведомството му обаче започва проверка по случая.

„Аз лично се чувствам предадена, унизена”, подчерта дъщерята на пациентката.

 

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»