Здравеопазването във вестниците на 09 август

Сега - Разходите на НЗОК за онколекарства гонят поредния рекордmobile

И тази година здравната каса е пред преразход на парите за онколекарства. За лекарства за рак в болниците касата е дала 138 млн. лв. за полугодието на 2016 г., сочат данни на НЗОК, предоставени на "Сега". Ако нивото на плащанията се запази през цялата година, касата ще отбележи поредния рекорд от около 280 млн. лв. за онкопрепарати. По

бюджет предвидените пари по това перо са 210 млн. лв.
През 2013 г. за тези лекарства са платени 174 млн. лв., през 2014 г. - 217 млн. лв., а миналата година - 274 млн. лв. "Аз имам чувството, като гледам как вървят разходите за онкология, районните директори не оказват никакъв контрол", казва по този повод пред надзорния съвет зам. здравният министър Бойко Пенков. Подуправителят на касата Иванка Кръстева признава, че НЗОК има "море от информация", но няма кой да я анализира. 
Става ясно и че касата изобщо няма методология и протокол, по който контрольорите й да следят какво и как се изписва в болниците, т.е. дали на един пациент не се дават количества като за трима или за друг вид рак. . "Ако хванем един човек, че не е в болница, а болницата отчита, е ясно. Но ако хванем една болница, че е изписала конска доза и при нея човекът би трябвало да умре, на тези хора нищо не им се случва", казва Димитър Евлогиев от агенция "Медицински одит". От касата му отвръщат, че законът не позволява да се спират договори на болници, изписали конски дози химиотерапия.

Труд - Мрем предимно от сърце, стомах и дробове
Тенденцията за висока смъртност у нас в резултат на сърдечно-съдови проблеми продължава да е в сила и през цялата 2015-а, става ясно от статистика на НСИ. Близо 100 хил. българи са починали от болести, свързани със злокачествени образувания (18 020), болести на органите на кръвообращението (72 028), на белите дробове (4045) и на храносмилателната система (3856). За сравнение общата смъртност сред населението е била 110 117. По този показател се наблюдава увеличение спрямо предходни години: 104 345 души през 2013-а и 108 952 през 2014-а.
България е на първо място в Европа по броя на починали от болести на органите на кръвообращението. По данни на Министерството на здравеопазването у нас на всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови проблеми (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Водещо е значението на атеросклерозата като основна причина за тяхната поява, развитие и настъпващи усложнения.
На другия полюс в черната класация през изминалата година са случаите на смърт при бременност, раждане и послеродов период - 4, болести на ухото - 2, на костно-мускулната система и съединителната тъкан - 42 случая.
Данните показват още, че смъртността сред мъжете традиционно се запазва по-висока от тази при жените - съответно 57 040 спрямо 53 077.
На годишна база разходите за здраве в страната ни възлизат на над 6 млрд. лева, от които половината са за сметка на пациентите.
Труд - Стотици пациенти с хепатит чакат лечение
440 души с хепатит С у нас не могат да започнат лечение, защото чакат протоколите им да бъдат одобрени, за да им се отпусне безинтерферонова терапия. Много от тези пациенти имат придружаващи онкозаболявания, ХИВ, цироза.
Проблемът е, че на последното си заседание надзорният съвет на здравната каса реши протоколите за отпускане на въпросната терапия да се издават само в четири болници в цялата страна. Това са плевенската "Георги Странски", варненската "Св. Марина", пловдивската "Св. Георги" и столичната Александровска. Решението на НЗОК изкарва на протест пациенти със заболяването. Той е организиран за днес, вторник, от 10 часа пред сградата на НЗОК и е под мотото "Защо НЗОК допуска хората с хепатит С да умират от вече лечимо заболяване".
Дума - Болен с хепатит С почина, докато чака лекарството си 
Болен с хепатит С е починал, докато чакал протокола си за безинтерфероново лечение да бъде одобрен, съобщи за ДУМА председателката на "ХепАктив" Силвана Лесидренска. Трагичната новина съобщила съпругата му. По думите на Лесидренска може да има и други починали, но близките им да не са съобщили.
Дума - С около 1400 по-малко са децата за година
От началото на годината до 8 август в страната са родени 35 630 деца, което е с близо 1400 по-малко от същия период на м.г. Това сочат данните на Информационната система за ражданията, поддържана от МЗ. За последните 5 години, откакто съществува регистърът, най-много новородени има през 2014 г. - 38 690, след което отново има спад на раждаемостта.
За цялата 2015 г. живородените деца са 65 950, с над 1630 по-малко от предходната година.
Абортите за първите 6 месеца са 13 347, от които 47 са на момичета под 15 г.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»