Здравеопазването в пресата на 8 септември

pregled na pechataСега - Лекарите алармираха за проблем с електронното отчитане на болниците
За проблеми в работата на системата за електронно отчитане в лечебните заведения сигнализира Българският лекарски съюз в писмо до управителя на здравната каса д-р Глинка Комитов. Лекарите настояват за работна среща с дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" (ИПСИ) и представители на "Стемо Гама консулт", на която да бъдат обсъдени те. Пред "Сега" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев съобщи, че срещата ще се състои между 10 и 15 септември.
В писмото, подписано от зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова са изредени редица проблеми на болниците при работа с персонализираната идентификационна система (електронните досиета на пациентите и отчитането на джипита и болници). Според съсловната организация в периода на отчитане на лечебните заведения често порталът на НЗОК не е достъпен. От там се оплакват и от ръководството за ползване на системата, например липса на указания за необходимия софтуер и настройките на различните браузери. "Проблеми има и при процедурите на фактуриране. Различните екипи дават, дори в една и съща РЗОК, различни указания. В някои случай при качване на pdf файлове се генерира грешка, която според ИТ специалистите на касата се дължи на несъвместимост с Windows 10. За тези случаи от страна на служители в РЗОК е давана препоръка да се използва WinXP, чиято поддръжка беше преустановена преди повече от 2 години - считаме това за нелогично", пише в писмото.
Сред предложенията на БЛС е в подобни случаи да се удължи времето за предаване на отчетите в ПИС, както и да се обсъди отчитането в офисите на НЗОК да продължи на хартиен носител. От касата коментираха, че проблемите при отчитането са се дължали на прекъсване на тока.

Труд - УЗАКОНЯВАТ РЕКЕТА НАД ПАЦИЕНТИ
Законопроект за разделяне на здравните услуги на два пакета - основен и допълнителен, предвижда пациентите да влизат в листи с чакащи или да си заплащат лечението, независимо дали са осигурени и им се полага безплатно.
С това на практика ще се увеличат частните постъпления в сектора и ще се узакони рекетът над пациентите, защото при много от заболяванията не може да се чака. Това обясни пред "Труд" д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването и основател на НЗОК. Въпреки че законопроектът не е влязъл в сила, на сайта на НЗОК вече е публикувана листа с чакащи, която в сряда, 7 септември, наброяваше 1427 души, някои от които онкоболни, отложени за януари догодина.

Труд - 40% отгоре на заплатите на медиците
Минималните заплати в здравния сектор да се увеличат с 40 процента, като това се запише в колективния трудов договор между НЗОК и Българския лекарски съюз, предложиха вчера от КНСБ.
Идеята ще бъде обсъдена днес по време на срещата между синдикалните организации и представителите на работодателите. "Минималната заплата расте, растат и минималните осигурителни прагове, а ние не сме променяли възнагражденията в здравеопазването от четири години. Всъщност предишното договаряне беше преповторение на по-предния колективен трудов договор", каза пред сайта zdrave. net председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов.
Работодателските организации обявиха още вчера, че не са съгласни с предложението.

Монитор - Противоалергичен медикамент бори хепатит С
Евтино противоалергично лекарство се оказва ефикасно срещу вируса на хепатит С, сочат резултатите от изследване, проведено в Американския национален институт по диабета, заболяванията на храносмилателната система и бъбреците. Това навежда на мисълта, че то може да се използва за лечение на хора, засегнати от коварната инфекция. От нея са засегнати 130-150 милиона по света. Всяка година тя причинява смъртта на 350-500 хил. души.
Въпросното лекарство е потенциален кандидат да стане евтин медикамент срещу хепатит С, казва ръководителят на изследването проф. Джейк Лианг. Препаратът блокира първите стадии на инфекцията, като вероятно неутрализира способността на вируса на хепатит С да проникне в човешките чернодробни клетки, които били присадени у лабораторни мишки, обясни той технологията на експеримента.

Земя - Откриха връзка между кръвната група и някои заболявания
Според ново изследване на учени от Американския здравен институт хората с кръвна група А, В или АВ са позастрашени от сърдечни заболявания и от по-ранна смърт от тези с кръвна група 0. Това не трябва да стряска хората с кръвна група, различна от нулевата, защото рискът от сърдечни заболявания и продължителността на живота зависят от многобройни фактори, включително физическите упражнения и общото състояние на организма, посочват специалистите.

Земя- Комбинация от два медикамента спира агресивен рак
Използването на комбинация на две съществуващи лекарства против рак - Tyverb и Herceptm - преди операция свива при 87% и дори унищожава туморите при 11% от изследваните жени с агресивна форма на рак на гърдата след по-малко от две седмици, показва едно впечатляващо проучване.

Психично болните без лекарства за месец
Монитор - 2 на сто от тях може да са агресивни
Психично болните остават за цял месец без лекарства, след като бъдат изписани от психиатричните отделения в болниците. За това алармират от Българския лекарски съюз в писмо до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов. От съсловната организация обясняват липсата на медикаменти с "неясните процедури при изписване на пациенти, преминали стационарно лечение в психиатричните отделения".
Болните, преминали през стационарно лечение и изписани от отделенията, не получават поддържащо лечение за периода след хоспитализацията. Не са изключени случаи, в които по време на хоспитализацията се налага смяна на лечението за психичното заболяване. След изписването от отделението болните имат право на контролен преглед. При този преглед, както и по време на престоя в съответния център за психично здраве, не е регламентиран механизъм за издаване на протоколи за медикаменти. В същото време от Българския лекарски съюз предупреждават, че 30 дни без хапчета психично болните може да се влошат и проведеното болнично лечение да се окаже без резултат.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»