Преглед на печата - здравеопазване 09 септември

pregledТруд - Пакетите на Москов минаха на косъм
Парламентарната здравна комисия прие с минимално мнозинство промените в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат разделянето на услугите в два пакета - основен и допълнителен. Законопроектът мина на първо четене в комисията с 8 гласа "за" и 6 "против", но от ГЕРБ предупредиха, че искат корекции, за да не се налага Конституционният съд отново да спира част от разпоредбите с мотив, че са неясни и това засяга основни граждански права.
Труд - Наши лекари и сестри се търсят в Европа
Едни от най-големите работодатели в Европа пристигат у нас по повод международните изложения за работа на медицински персонал - "Кариери в бяло". В България изданието ще се проведе на 8 октомври в Пловдив между 10 и 16ч в хотел "Тримонциум-Рамада" (ул. "Капитан Райчо" 2) и на 9 октомври в София между 10 и 16 ч в хотел Хемус (бул. "Черни връх" 31)
Най-малко десет фирми за набиране на персонал, медицински центрове и болници ще присъстват на събитието, предоставяйки информация на кандидатите за изискванията на здравната система в съответната страна.
Търсят се предимно лекари специалисти и специализанти, медицински сестри, зъболекари, но и също здравни асистенти, кинезитерапевти и рехабилитатори. Възможностите за работа са основно за Великобритания, Германия, Белгия, но и за скандинавските страни и Ирландия. . Заплатите започват от 2300 евро на месец и се увеличават.
Дума - Бавят лечението на 4-годишно дете в Германия
Фондът за лечение на деца бави изпращането на 4-годишно момче за лечение в Германия. Родителите на дете с онкологично заболяване заплашват да съдят фонда, тъй като месец и половина нямат отговор на молбата си за финансиране на лечение в Германия. Близките на 4-годишно момченце изпратиха писмо до здравния министър и медиите, в което молят за обществен натиск над администрацията. Детето не може да започне лечението си в германска клиника, въпреки че два пъти е получило одобрение от фонда. Според членове на Обществения съвет на институцията и близки на детето причината е новият начин, по който работи администрацията на фонда, без да изпълнява решенията на Обществения съвет и протакайки лечението, докато чака допълнително поискани документи и становища.
Така въпреки уверенията, че с новите правила случаите ще се разглеждат по-бързо, детето от 1 август чака разрешение или отказ да се лекува в чужбина и окончателно решение все още няма. В това време детето стои без лечение, тъй като обнадеждено от положителните становища на фонда, семейството не започва химиотерапия у нас. Четиригодишният Емил Каров е диагностициран с рак на костите - Сарком на Юинг, през юни
Труд - СЗО изготвя план за здравето на жените и бежанците
Стратегия за женско здравеопазване и благосъстояние, както и Стратегия и План за действие за здравеопазване на бежанци и мигранти ще обсъжда Световната здравна организация (СЗО). Това ще стане по време на сесията на Европейския регионален комитет на СЗО, която ще се проведе от 12 до 15 септември в Копенхаген.
Българското правителство е одобрило позицията и състава на родната делегация за участие в сесията, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Ръководител на групата ще бъде главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Сред основните теми, които ще се обсъждат, са още действия за предотвратяване и контрол на незаразните болести в европейския регион на СЗО; реакция на здравния сектор при вирусен хепатит; засилване на използването на данни, информация и проучвания за определяне на политика на СЗО на Стария континент; действие за сексуално и репродуктивно здраве.
Монитор - Джипита ни тъпчат с антидепресанти
Джипита, кардиолози и невролози изписват антидепресанти на пациенти, вместо това да се прави от психиатри. Неправилната употреба на тези медикаменти обаче може да доведе до тежки, а в някои случаи дори фатални последици, обясниха пред "Монитор" психиатърът Веселин Герев и д-р Цветеслава Гълъбова - директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър. Резултатът от прекомерното изписване на подобен вид лекарства вече е видим в аптеките, където отчитат и ръст на продажбите на хапчетата.
Според д-р Цветеслава Гълъбова трябва да се внимава с изписването на медикаменти, защото всяко едно лекарство си има своите странични ефекти. "Наистина съществува практика неспециалисти по психиатрия да изписват и антидепресанти. Никъде обаче няма такъв регламент, който да забранява на един лекар да изпише медикамент по негово усмотрение. Проблемът е, че неспециалистите често пъти не познавате детайли страничните ефекти.
Затова изписването е въпрос на самочувствие и на самонадеяност. За мен най-голямото престъпление, което може да извърши един лекар, е лечение на база самонадеяност"

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»