Не достигат медицински сестри в болницата в Благоевград

mbalНедостиг на медицински сестри и акушерки има в болницата в Благоевград. Половината от работещите в момента са в пенсионна и предпенсионна възраст, а млади кадри трудно се намират, съобщава БНТ. Според болничната управа има реална опасност в близките няколко години болницата, която обслужва около 200 хиляди души в района, да остане без среден медицински персонал.


Ниското заплащане е основната причина за липсата на желаещи да започнат работа като медицински сестри и акушерки в болницата в Благоевград. Стартовата заплата в момента е 530 лева, дежурствата са по 12 часа, а често се налага да се работи извънредно и през деня, и през нощта.
"Няма как да дадем по-висока заплата. Бюджетът на болницата е така разпределен, че не позволява такова нещо.” – сподели д-р Огнян Митев, директорът на МБАЛ Благоевград за БНТ.
От Здравното заведение се опасяват, че трудно ще успеят да привлекат обучаващите се от една година студенти в Югозападния университет. По думите на главната сестра на МБАЛ Благоевград медицинските сестри са едва 15 и 10 акушерки.
От болницата казаха, че много от тези, които завършват медицинско образование предпочитат да работят в чужбина, където заплатата им е около шест пъти по-висока. От здравното заведение настовaт за по-голям прием в университета в Благоевград.

Маркирана като болници

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»