Здравеопазването във вестниците на 12 септември

pechatСега - Електронната рецепта се отложи с още 3 месеца
Издаването на електронни рецепти на пациентите ще започне през март догодина, обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той напомни, че електронната рецепта е част от цялостната концепция за електронно здравеопазване, което ще започне да работи напълно през първата половина на 2017 г.
Това е поредното отлагане на въвеждането на електронната рецепта, която последно трябваше да е факт до края на тази година, а преди това се очакваше да влезе в сила от април 2016 г.
Шарков провери как работи системата за пръстовия идентификатор в държавната болница в Русе. До момента 250 лечебни заведения в страната, сред които и частни, са заявили желание да приемат пациенти с пръстов идентификатор. В 200 от тях новата система вече работи, а 50 очакват да получат устройствата за идентификация, допълни зам.-министърът. "Към момента нямаме данни за проблеми в системата, с които не можем да се справим", увери той.
След 1 октомври ползването на пръстовия идентификатор за прием в болница ще стане задължително
24 часа - Делото за смъртта на родилката Полина влиза отново в съда

Нова експертиза казва кой е виновен
Делото за смъртта на родилката Полина Димова срещу трима бургаски лекари, което веднъж приключи с оправдателни присъди, започва отново в Бургаския апелативен съд. То е образувано по протест на прокуратурата и жалби на частните обвинители - родителите на починалата млада жена.
Делото бе отлагано на няколко пъти, но в крайна сметка заседанието е днес, 12 септември.
Полина Димова почина в реанимацията на бургаската болница на 3 февруари 2008 г. - 20 дни след като стана майка на момиченце.
Започва наказателно производство, повдигнато е обвинение срещу хирурга Александър Маджуров и акушер-гинеколозите Сияна Драгнева и Нина Добрева.
След труден процес, продължил 5 години, Бургаският окръжен съд произнесе оправдателни присъди и за тримата, които по-късно бяха потвърдени и от апелативните магистрати.
Върховният касационен съд обаче прецени, че случаят не е изяснен напълно, и върна делото на втора инстанция с указание за извършване на нова комплексна тройна съдебномедицинска експертиза.
Според обвинението хирургът д-р Александър Маджуров е проявил немарливост, като не е отчел силно увреденото състояние на Полина, не я е насочил за хоспитализация в хирургичното отделение за уточняване на диагнозата, не е назначил необходимите изследвания, като не е преценил характера и тежестта на заболяването.
По данни на прокуратурата д-р Дра гнева и д-р Добрева са отговорни за това, че предприели рискова операция, при която са отстранени яйчниците, но не и матката на родилката, която всъщност била огнището на инфекцията.

Труд - Обединяване с онкологията спасява МБАЛ "Свети Мина"
Обединение на структурите на МБАЛ "Свети Мина" и Комплексния онкологичен център (КОЦ) е единственото смислено, работещо и целесъобразно решение, което би оздравило застрашената от фалит бивша Първа градска болница в Пловдив, твърдят от ръководството на ДСБ под тепетата.
Вследствие на некомпетентното управление на МБАЛ "Свети Мина" дълговете са достигнали до 2 916 843 лв., а впечатлението е, че общинското лечебно заведение край Централна жп гара в Пловдив умишлено се води към фалит. Затова от ДСБ предлагат решение за спасяване на МБАЛ "Свети Мина", което е в интерес на пациентите, гилдията, не товари бюджета на общината - сливане с КОЦ-Пловдив. По този начин ще се реши проблемът със спешното обслужване на онкоболните, тъй като от КОЦ не предоставят тази услуга и това е сериозен проблем за пациентите. юСливането ще даде възможност на КОЦ да предостави специализирана кардиологична помощ и комплексност на медицинската услуга, а отделението по образна диагностика ще разполага с компютърен томограф (скенер), за който общината трябва да даде още 1 млн. лева от бюджета си. Проблемът с липсата на леглова база за палиативни грижи в КОЦ може да се реши чрез създаване на отделение за долекуване.
Монитор - Седем държави наддават за БГ лекари
Швеция и Норвегия взимат медсестрите ни срещу поне 2300 евро
Седем водещи европейски държави буквално наддават за наши лекари. Това са Великобритания, Германия, Белгия, Швеция, Норвегия, Дания и Ирландия, съобщиха от регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив, където на 8 септември ще пристигнат около десет чуждестранни фирми за набиране на персонал, медицински центрове и болници. Те ще представят офертите на лечебните заведения на 8 октомври в Пловдив, когато се открива петнадесетото издание на международните изложения за работа на медицински персонал "Кариери в бяло", нa следващия ден, 9-и идния месец, наетите фирми ще търсят медици в София.
Дума - ТРОЙНО ПО-ДЪЛГО ЖИВЕЯТ ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ БОЛЕСТИ
Преживяемостта на деца с ракови заболявания на кръвната тъкан се повишила 2 до 3 пъти, въпреки че в тази сфера има много тежки проблеми за решаване, съобщи проф. д-р Георги Михайлов, директор на Националната специализирана болница за активно лечение по хематология (НСБАЛХ). Диагностицираните случаи на онкологични заболявания в световен мащаб ще достигнат 24 млн. през 2035 г., което е с почти 10 млн. повече от регистрираните 15,2 млн. случая през 2015 г. Ръстът при заболеваемостта се дължи и на подобрената диагностика, която открива туморите във все по-ранен стадий, и на т.нар. вторична заболеваемост, каза проф. Михайлов. Той обясни, че химиотерапията понякога има неприятни последствия и овладян рак на гърдата например може да се завърне след години като лимфом.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»