Здравеопазването в пресата на 13 септември

zdrТелеграф - Над 2000 души чакат за прием в болница
2080 пациенти са вписани в листата на чакащи за прием в болница още преди разделянето на здравните пакети да е факт.
След приемането на промените в Закона за здравното осигуряване медицинските дейности, гарантирани с пари на здравната каса, ще бъдат обособени в основни и допълнителни. Първите включват спешни, неотложни, застрашаващи здравето и живота състояния, а вторите категоризират диагнози, чието лечение може да бъде отложено във времето. Именно това разделяне е причина за създаването на листа на чакащите, която вече е официално публикувана на сайта на НЗОК. Идеята обаче е да се сложи лимит на отлагане и пациентите да чакат не повече от три месеца за прием в болница. В момента това правило все още не е влязло в сила и затова не се спазва. Доказателство за това са двама пациенти, които ще трябва да чакат 4 месеца за скенер, тъй като изследването им е насрочено за януари 2017 г. Повече от 4 месеца ще чака и трети пациент, който е с онкологично заболяване. Неговата операция е насрочена за 14 януари догодина, пише skener.news. В момента листата на чакащи е формирана заради бюджетите на болниците, които са с таван, а през миналата година касата така и не им заплати над 45 млн. лв. за т.нар. надлимитна дейност.
Монитор - Увеличение на заплатите в Медицинския университет-София
Стипендии за научни сроруми зад граница за студенти и специализанти и увеличение на заплатите на преподаватели от 1 октомври. Това обеща ректорът на Медицинския университет-София проф. д-р Вихра Миланова на тържественото откриване на новата учебна 2016-2017 г.
"Успях да осигуря финансиране за изпращането на студенти и специализанти на международни научни форуми зад граница, посветени на лечението на социалнозначими заболявания. На конгресите нашите бъдещи лекари и специализантите ще могат да покажат своите разработки и да представят будната общност на новото поколение български специалисти", заяви проф. Миланова.
"Аз и избраният от мен екип ще направим необходимото да осигуряваме още по-добри условия и за вашата работа, оценяване и признание. След направените от мен анализи вече предприех нужните действия за увеличаване на заплатите на преподаватели с минимум 10 процента от 1 октомври,,, каза още Миланова.
Повишението на възнагражденията е насочено към преподавателите от клиничните специалности на непълен щат.
24 часа Вместо уважение - бой?!

Абсолютна диващина - само така може да се определи удрянето и ритането на медици, на хората, които те лекуват. Вместо уважение и признателност - бой?! Какъвто е случаят с пациент, който в ранни зори счупи носа на медицинска сестра и изрита в главата реаниматор от "Пирогов", след като му зашили и превързали рана на главата. (Виж 6-a стр.)
Лекарите от "Пирогов" с право се възмущават, а подобна агресия не се случва за първи път.
Така че побойникът трябва получи ефективна присъда, а Наказателният кодекс определя тя да е от 1 до 5 г. затвор. Примери за строго наказание може би ще започнат да възпират побойниците.
Иначе може би към всеки български лекар трябва да се зачисли по един охранител.
Труд - Над 2000 лекарства са изчезнали от българския пазар
Над 2000 медикамента са изчезнали от българския пазар за последните 10 г. Всяка година лекарствата, които се спират от продажба у нас, са над 180, съобщи здравният министър Петър Москов на специална конференция по темата.
За някои от тях има налог, но други са незаменими или заменими с по-скъпи медикаменти.
Причината за отпадане на лекарства е натискът на държавата върху производителите за намаляване на цените, което води и до изтегляне от пазара ни, неплатежоспособност на населението, ограничени ресурси на НЗОК. С цел ограничаване на проблема България и Румъния са на финалната права за споразумение за общ пазар на лекарства. Директните разходи на ЕС за медикаменти между 2005 и 2014 г. са нараснали от 79 на 86 млрд. евро.
Труд - 10 града протестират за лични асистенти
20 организации от поне 10 града излизат на протест с настояване за "Гарантиране на лична помощ за деца/лица с увреждания" утре. Шествието ще започне в 11 часа сутринта пред Народното събрание и ще завърши в 15 часа. Протестиращите искат да се изготви електронен регистър на децата/лицата с увреждания по заболявания, както и да имат право на финансиране за лична помощ от държавния бюджет. България е единствената държава в ЕС, в която всяка година се кандидатства за личен асистент и не всички получават такъв.
Телеграф - Мутри в бели престилки рекетират туристи

Охранители, дегизирани като лекари, рекетират чуждестранните летовници в Слънчев бряг.
Това разкри председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов пред "Дарик". Яките момчета всъщност са гардове в частни кабинети и клиники в курорта. По подобие на служители от колекторски фирми събират дългове от туристи.
Бойкот
Земя - Синдикатите срещу властта: КНСБ и "Подкрепа" алармират, че отказът от минималните осигурителни доходи удря болничните и майчинските
Пасивността и липсата на официална реакция по работодателския бойкот за минималните осигурителни доходи (МОД) от страна на правителството и особено на ръководствата на министерствата на труда и на финансите е опасна и укорителна. Такава е позицията на КТ "Подкрепа" и на КНСБ, огласена вчера от председателите на двата синдиката Димитър Манолов и Пламен Димитров. Според синдикалистите, като се откажем от МОД, всички обезщетения, включително болничните и майчинските, ще се плащат само върху минималната работна заплата. Министърът на труда и социалната политика има всички права да повиши административно МОД, ако няма преговори за тяхното ниво през 2017 година, каза Димитър Манолов. Липсата на добри доходи е основната причина за масовата емиграция на квалифицираните работници до степен да е застрашен националната сигурност от невъзможността да се изпълняват ключови за държавата услуги, заяви още Пламен Димитров.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»