АГ-комплексът в Стара Загора спря плановите операции

agОт вчера (12 септември) в АГ-комплекса към УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" са спрени плановите операции.

Причината е, че медицинският персонал не е получавал пълните си възнаграждения от няколко месеца. Някои от здравните работници са получили заплата едва от 300 лева, което е под минималната за страната и е в противоречие с Кодекса на труда.

 Днес своеобразният протест ще продължи.

"Причината е неизплащане на остатъци от заплатите ни. През м.март 2015 г. неизплатеният остатък е 30%, а за м.май - 40%. През м.юли 2016 г. неизплатеният остатък от заплатите ни също е 40%", съобщи за "Старозагорски новини ни акушер-гинекологът д-р Янев. Вчера той беше категоричен, че плановите операции няма да бъдат възобновени, докато ръководството на болницата не изплати в пълен обем заплатите им за цитираните месеци. Докторът информира, че за предприетите от АГ-комплекса действия вече са уведомени всички възможни институции - Синдикалната структура в УМБАЛ "Киркович", Инспекцията по труда, кметът на Стара Загора и Министерството на здравеопазването.

Протестните действия са неоснователни тъй като АГ-комплексът не генерира положителен финансов резултат, заяви вчера пред медията ни изп.директор на УМБАЛ "Киркович" проф. д-р Йовчо Йовчев.

"За изминалата 2015 г. 90% от загубите на УМБАЛ "Киркович" са били генерирани от АГ-комплекса. Направен анализ за първото полугодие на 2016 година сочи, че ситуацията не се е променила", обясни проф. Йовчев.

по думите му, АГ-комплексът работи на загуба поради недостиг на пациенти. Той обаче уточни, че в сряда сутринта ще проведе среща с недоволните в АГ-комплекса, а в петък на медицинските специалисти от структурата ще бъде изплатен остатъкът от заплатите им за м.март.

"В случая няма драма. Първо, защото остатъкът от заплатите им не е загубен, второ, защото съм спазил Кодекса на труда. И трето, крайно време е лекарите от АГ-комплекса да положат повече усилия за подобряване на финансовия резултат", заключи проф. Йовчев. Той изрично подчерта, че подобен проблем няма с останалите клиники и отделения в УМБАЛ "Киркович".

Маркирана като болници

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»