Преглед на здравните новини във вестниците на 28 октомври

pechatТруд - НЗОК отново посегна на резерва си заради лекарства
Още един милион лева ще освободи за лекарства от резерва си Националната здравноосигурителна каса. Това стана ясно от решението на надзорния съвет на НЗОК от проведеното заседание в сряда. Средствата отиват за медикаменти, прилагани в болничната помощ в сферата на онкологията.
Това е поредно разблокиране на пари от резерва на здравния фонд, които ще бъдат насочени за препарати. Преди това с друго свое решение надзорният съвет на финансовата институция освободи други 50 млн. лв. за медикаменти, от които 24 млн. лв. са предназначени за терапията срещу злокачествени заболявания, прилагана в лечебните заведения.
Както писа "Труд", мениджъри на големи болници у нас предупреждават, че здравната политика на ресорния министър Петър Москов води до безпрецедентно увеличение на разходите за медикаменти за сметка на лечението в болници и ДКЦ.
Москов е сформирал и работна група за проучване на разходите по клиничните пътеки с идеята изплащането на работните заплати на медиците да става целево, централизирано през неговото ведомство. Според министъра само 30% от парите за пътеки са реално нужни за лекарства/терапия, а останалите разходи не били ясни.
Мениджъри на лечебници обаче са категорични, че и сега средствата на болниците не достигат, а въпросните 70% от стойността на клиничната пътека отиват за апаратура, заплати, разходи и дългове към различни доставчици, квалификация и др
Според медиците увеличаването на разходите за медикаменти, както и купуването им на нереално високи цени, на практика е източване на обществените пари за здраве. Така например НЗОК заплаща 100% от цената на препарат за хепатит С на стойност 70 хил. лв. Същият медикамент се използва в Египет и Индия, но цената му е едва 1200-1500 евро.
Само за първите 6 месеца на годината разходът за онкомедикаменти се е увеличил с 16% в сравнение със същия период на 2015 г., без да има промяна в броя на болните.
Телеграф - Военните лекари ще бачкат на частно
Военните лекари от ВМА да имат право след работно време на частна практика. Това гласуваха вчера депутатите от комисията по отбрана в НС, когато разглеждаха поправките във военния закон. Шефът на ВМА ген. Николай Петров се аргументира с обстоятелството, че армията страда от дефицит на лекари, които напускат, и единият от начините да бъдат задържани е да им се разреши да практикуват извън работно време. Зам. военният министър Атанас Зап-рянов допълни, че армията има нужда от 170 лекари. Депутатите гласуваха още военнослужещи да нямат право на подаръци. Сега действащият закон им позволяваше дарове до 50 лв.
24 часа - Всеки трябва да научи кога не бива да търси спешна помощ
Когато човек 8 пъти е отишъл в спешното, за да му измерят кръвното, значи трябва да се види защо го прави и да проумее, че неспешните услуги няма как да бъдат безплатни, казва д-р Николай Хубанов.
Ред в тези отношения безспорно е на път да внесе новият медицински стандарт по спешна медицина. "Той е иновативен, модерен, но дали ще може да се изпълнява в пълен обем в практиката, зависи на първо място от ресурса: кадри и финансиране", смята той. Големите спешни центрове на Запад функционират добре в резултат на много добрата сметка на съответната държава какво и докъде може да осигури с обществено финансиране. Там, когато прекаляваш и търсиш системата, без да имаш нужда, винаги имат начин да те накарат да го разбереш, допълва докторът. Според него проблемът не са толкова неосигурените и малцинствата, а по-скоро осигурените - те ползват много повече спешната помощ.
Много по-страшен обаче е проблемът с кадрите. Навсякъде в спешните структури има свободен щат, включително и във водеща болница като "Александровска". Защо е така? Първо, работата е тежка и неблагодарна, и второ - спешната медицина е изтърсакът на медицината, никой не я припознава като сериозна специалност, въпреки че е призвана да бъде основна, смята д-р Хубанов. Все още не е възприета от консервативните тесни специалности. "Докато не умре и последният доктор у нас, който е чувал израза: "Махни ги тия боклуци спешните", качествена спешна медицина няма да има", твърди докторът с над 20-годишен стаж. Специалността е ориентирана към симптомите и си има определени състояния, при които е доказано ефективна в рамките на "златния час". За всичко останало спешното отделение е просто част от болницата. Хората трябва да бъдат образовани кога и за какво трябва да се търси спешната помощ.
24 часа - Грипът дойде, доказаха новия вирус у две жени
Новият грипен сезон стартира официално у нас. Грипният вирус A/H3N2 е доказан при 2 жени от София и Стара Загора, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.
Това е очакваният нов грипен вирус, включен във ваксините за сезон 2016/2017 г. с щама "Хонконг". Той е открит през 2014 г. и досега не е бил водещ в грипната епидемия у нас.
По предварителни данни той предизвиква умерено интензивна епидемия с класическа картина на заболяването: внезапно начало, висока температура, силна отпадналост, засягане на лигавиците.
Пробите на двете жени - на 40 и 50 г., са изпратени от болниците, където те са били приети с белодробни усложнения.
Сега - Запорът на сметките на МУ-София е вдигнат частично
Наложеният от МОН запор върху сметките на Медицински университет-София ще бъде вдигнат частично за извършване на определени плащания като стипендии, заплати и неотложни разходи на учебното заведение. Това коментираха от просветното министерство пред "Сега" два дни след като новото ръководство изпрати писмо до омбудсмана, просветния и финансовия министър и шефа на парламентарната комисия по образование с молба ограничението да бъде премахнато.
Дарик радио - От 1-ви януари догодина държавата премахва месечните добавки за деца с трайни увреждания и ги заменя с месечна помощ
От 1-ви януари догодина държавата премахва месечните добавки за деца с трайни увреждания и ги заменя с месечна помощ в размер от 350 до 930 лева, в зависимост от вида и степента на увреждане на детето.Тези промени в Закона за семейните помощи и в Закона за интеграция на хората с увреждания са заложени в проекта на закона за държавния бюджет за 2017 година, публикуван от Министерството на финансите. Всички останали видове семейни помощи се запазват в досегашните си размери.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»