Фармацевтични колегии срещу промените в закона за лекарствата

Районните колегии на фармацевтите в Шумен и Кюстендил излязоха с декларации срещу предложените от МЗ промени в закона за лекарствените продукти в БФСхуманната медицина. В декларацията на РК на БФС Шумен се казва:
Категорично НЕ ПРИЕМАМЕ всички текстове в Проекто-Закона, облагодетелстващи определени вертикални и хоризонтални структури


- Филиали
- Мобилни аптеки и други подобни „инициативи” за узаконяване на беззаконията, които ще доведат до поредния етап от процеса към монополизация и либерализация на фармацевтичния сектор!
Становище по тези въпроси е входено още през 2013 година и отново през 2016 е препратено на вниманието на всички регионални колегии и на БФС централа! В допълнение ще отбележим, че категорично сме ПРОТИВ драстичното увеличение на всякакви санкции и глоби, във връзка с всички НОВОвменени „задължения” на магистър-фармацевтите!
От името на Ус НА РФК ШУМЕН Мария Велинова
Пред. на УС на РФК Шумен

В декларацията на Кюстендилската колегия пък се казва, че РФК гр. Кюстендил подкрекпя и застава зад становището на РФК гр.Шумен за не приемане на всички предложени текстове за прoмяна на ЗЛПХМ. Тези промени са несправедливи по отношение на пациентите и фармацевтите. Те обслужват изцяло вертикалните и хоризонталните структури, които при сега действащия закон са незаконни и извършват дейности противоречащи на закона, визираме аптечните пунктуве на съществуващи вериги. Новите промени ще узаконят тази и други дейности, които в момента са незаконни или на ръба на закона.
Според нас промените в ЗЛПХМ трябва да допринасят за подобряване на здравеопазната същност на нашата професия. С предложените промени ще се задълбочат хаоса и беззаконията в аптечната дейност. Като представители на регулираната професия магистър-фармацевт, заставаме категорично против суперлиберализацията. Предлагаме на всички Регионални фармацевтични колегии в страната организиране на протестни действия преди внасянето му в Парламента.
От името на УС на РФК гр.Кюстендил Маг.-фарм. Евгения Димитрова
/председател на УС на РФК гр.Кюстендил/

Маркирана като лекарства аптеки

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»