Здравеопазването в пресата на 31-ви октомври

PreglednapechatКапитал Daily - БЪЛГАРИЯ Е НА ПРЕДПОСЛЕДНО МЯСТО ПО ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ В ЕС
България и Румъния са държавите, в които се дават най-малко средства за здравеопазване на глава от населението, показва статистиката на Евростат. Бюджет 2017 г. например предвижда 1.16 млрд. лв. за здравната каса, което прави над 160 лв. на всеки българин. В европейските данни обаче са включени всички средства, които се харчат и извън касата - частни и други публични фондове, както и парите, които гражданите плащат директно за здраве. Така България е с показател 453 евро за 2013 г. при 3-4 хил. евро на гражданин в държави като Германия, Франция и Холандия. Рекордьор е Швеция с над 5 хил. евро. млрд. евро е брутният външен дълг на България в края на август. Това се равнява на 76.3% от БВП и е с 606.4 млн. евро повече в сравнение с края на 2015 г., показват данните на БНБ.
Стандарт - Ваксина се слага до края на ноември
Най-сигурният начин да се предпазите от грип е ваксината, твърдят епидемиолозите. Сега е сезонът за ваксина против грип, тъй като грипно епидемичен взрив може да се очаква в България в началото на следващата година, категоричен е главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Важно е да имаме три седмици след приема на ваксината, през което време се достигат най-високи нива на антителата и се счита, че сме предпазени.
Важно е да предпазим рисковите групи, особено възрастните хора", смята д-р Кунчев. Над 6-месеца е срокът, в който могат да бъдат обхващани децата. Статистиката показва обаче, че у нас едва 2-3% от населението се ваксинират, заяви д-р Кунчев. Ако по някаква причина не сме я направили, другото възможно, за да не се разболеете, е избягването на контакт с болни хора, съветва лекарят.
За активно работещи това е трудно, но за пенсионерите в пика на епидемията е препоръчително да ограничат контактите.
Монитор - Търсят доброволци за помощ при лечение в чужбина
Доброволческата организация "Лечение без граници" набира нови участници за мисията си в помощ на българи, на които предстои животоспасяващо лечение в чужбина.
Основната дейност на "Лечение без граници" е помощ с превод на място в съответната болница. Целта е човекът, който често е без свой близък придружител, не знае езика и е в състояние на стрес, да получи помощ от доброволец, който познава местната система на здравеопазване, ориентира се в административните процедури, може да упъти, придружи и съдейства. Досега мрежата включва над 130 доброволци в 13 държави на 2 континента. "Ако живееш, учиш или работиш в чужбина, ако говориш официалния език на съответната държава, както и български език на ниво, ако си готов да отделяш от времето си, за да превеждаш на българи, нуждаещи се от лечение зад граница, ако си отговорен, точен и ангажиран и си решен да бъдеш промяната, която искаш да видиш в света, то тогава с радост бихме те приветствали в екипа на "Лечение без граници", гласи обявата на организацията. Срокът за кандидатстване е 15 ноември.
Сега - Д-р Боряна Холевич - Хората с увреждания у нас са само 8%, а в ЕС - 15%
Предложената реформа в ТЕЛК ще е пагубна за хората с увреждания. Промените няма да улеснят, а ще затруднят още повече и без това сложните процедури
Крайно време е правителството да спре спекулациите, че хората с увреждания в нашата страна са необичайно много. Към момента хората с увреждания в България съставляват около 8% от населението, а в Европейския съюз средният процент надхвърля 15% по данни на Евростат. Броят на хората с трайни увреждания е функция на заболеваемостта и ефективността на здравната система и не може да бъде регулиран според финансовите възможности на НОИ.
Реформата в сферата на инвалидността е необходима, но трябва да бъде насочена най-вече към социалното включване на хората с увреждания в обществото чрез отстраняване на социалните бариери пред тях, които очевидно съществуват. Това изисква адекватни на потребностите на хората с увреждания политики в множество сфери и области.
Реформата в сферата на медицинската експертиза трябва да бъде насочена към улесняване, а не към затрудняване на пациента. Голяма част от проблемите в ТЕЛК идват от недомислици в Наредбата за експертиза на работоспособността. В нея са включени както сериозни заболявания, водещи до трайни и необратими последици, така и някои състояния, които съвсем не намаляват съществено работоспособността, а също и заболявания, протичащи с обостряния и продължителни ремисии при адекватно лечение. Трябва да се преразгледат и сроковете на инвалидизиране, като се даде възможност за определяне на пожизнен срок по всички необратими заболявания и състояния, както и значително съкращаване на срока, когато може да се очаква подобрение на състоянието след лечение, рехабилитация, или оперативна интервенция. Необходимо е и създаване на Наредба за експертиза на вид и степен на увреждане при деца, съобразена със спецификата на заболяванията и протичането им в детска възраст.
Сега - Ако обществото иска да има спешна помощ,
то трябва да намери начин да ни уважава и пази, защото работим под невероятен стрес и сериозен кадрови дефицит. Това се казва в обръщение на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ до здравния министър Петър Москов. "С Всеки напуснал спешен медик ще нарастват закъсненията за оказване на спешна медицинска помощ, което понякога ще бъде фатално за абсолютно невинни пациенти", се казва още в писмото по повод поредното нападение на лекарка и охранител - този път в болницата в Пазарджик.
Стандарт - Нападатели на лекарка искат да я съдят
Скандален обрат претърпя историята на пребитата в четвъртък д-р Гергана Анчева от Спешното отделение в Пазарджик. Близките на нейния нападател - 18годишния Димитър Костадинов, подадоха жалба срещу нея. Те твърдят, че лекарката не се е погрижила за катастрофиралото момче и се държала арогантно.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»