От утре само с пръстов отпечатък в болница

НЗОК съобщи, че от утре няма да заплаща на болниците, ако пациентите им не са се регистрирали с пръстов отпечатък при хоспитализация и fingerprintдехоспитализация. Санкцията е предвидена в § 14 на „служебния НРД”.
Всички болници в страната, договорни партньори на НЗОК, са подписали допълнителните споразумения към индивидуалните си договори, с което декларират готовност да работят със системата.

До този момент работещите пробно над 30 болници са извършили регистрация над 300 000 пациенти. От тях 100 пациента са отказали да дадат пръстови отпечатъци. Санкции на болниците не са налагани, защото регистрацията не беше задължителна до сега.
В съобщението на НЗОК не се споменава нищо за становището на Комисията за защита на личните данни, според което касата трябва да осигури алтернативен метод за регистрация на пациентите, които не желаят да дадат биометрични данни. Не се споменава и инструкцията на НЗОК, според която при всеки отказ на пациент, екип на касата ще се опитва да го убеди да даде пръстовия си отпечатък.    
Върховният административен съд вече гледа дело срещу наредбата за достъпа, свързана с пръстовите отпечатъци и се очакава в скоро време да се произнесе с решение за нейната законосъобразност.

Маркирана като пръстови отпечатъци

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»