Здравни новини от пресата на 01 ноември

pechatТруд - Парите на НЗОК с 247 млн. повече
Бюджет на НЗОК за 2017 г. с 247 млн. лв. повече спрямо 2016-а прие Министерският съвет. Предвидени са приходи и трансфери за 3,452 млрд. лв. Здравноосигурителните приходи са в размер на 3,413 млрд. лв., от които 2,279 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,134 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Разчетените средства за вноски са в размер на 2,279 млрд. лв., което е със 158 млн. лв. повече в сравнение с 2016 г. Предвидените трансфери за здравно осигуряване са 1 млрд. лв. Здравният министър Петър Москов определи бюджета на НЗОК за догодина като балансиран и изпълним и съобразен със стратегическите цели на държавата, заложени в Националната здравна стратегия.
Труд - Хирург с обвинение за вземане на пари
Повдигнаха обвинение на хирург от Велико Търново за получаването на пари за лечение на пациент, съобщи прокуратурата. По време на разследването било установено, че от 25 май до 30 юни т.г. 48-годишния онколог Иван Петров получил на три пъти общо 600 лв. от семейство от Габрово за лечението на тяхна близка. При извършен личен обиск на 30 юни у него били намерени предварително белязани 150 лв. Медикът взел парите за извършен същия ден медицински преглед, хоспитализиране и лечение. Лекарят оперирал от рак на гърдата 70-годишна жена от Габрово и искал парите за лечението да му се плащат на траншове.
Дума - Парите за първична помощ и догодина няма да стигнат
Парите за медицински дейности за догодина ще са 1,946 млрд. лв. В това число са 200 млн. лв. за първична помощ. Те са с 11% повече от 2016 г., пише в мотивите към бюджета на НЗОК, който вчера бе приет от кабинета на извънредно заседание. Но тези пари няма да са достатъчни за първичната помощ, защото преди личните лекари поискаха 225 млн. лв. за тези дейности.
В бюджета на НЗОК за 2017 г. са предвидени малко повече от 3,452 млрд. лв. приходи и трансфери при 3,204 млрд. за т.г. Приходите от здравни вноски се очаква да са 2,279 млрд. лв., а 1,134 млрд. лв. от трансфери на държавата за здравно осигуряване на държавни служители, пенсионери, деца, ученици, студенти, лишени от свобода, бежанци и др. От 2016 г. държавата увеличава годишно с по 5% тези средства до достигане на пълния размер на здравната вноска, което се очаква да стане през 2026 г.
Според бюджета парите в касата за догодина ще са с едва 247 млн. лв. повече от тазгодишните.
За специализирана извънболнична помощ, включително за комплексно диспансерно или амбулаторно наблюдение, са предвидени 211,4 млн. лв., което е с 5% повече от т.г.
За изследвания са предвидени 77,5 млн. лв. Преди дни здравният зам.-министър и нов шеф на надзора на касата Ваньо Шарков увери, че парите за медикодиагностична дейност са увеличени със 7 млн. лв., за лекарствата за домашно лечение с 32 млн. лв., а за онколекарствата с 15 млн. лв.
Според приетия вчера бюджет за лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са предвидени 878,5 млн. лв. За онколекарства са заложени 225,565 млн. лв.
За болниците са предвидени 1,457 млрд. лв. за около 2 млн. хоспитализации по клинични пътеки и и 1,2 млн. клинични и амбулаторни процедури. За гарантиране на тези параметри се предвижда заложените средства да бъдат увеличени в хода на 2017 г. с допълнителни средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи, се посочва в мотивите към проекта. За болнична помощ на социално слаби са предвидени 60 млн. лв. За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, ще има 80 млн. лв. За дентални дейности са предвидени 147 млн. лв.
Резервът е с 24,7 млн. повече от тазгодишния и общо е 341,3 млн. лв., като средствата са с 24,761 млн. лв. повече от предвидените през 2016 г.
Ако болница бъде хваната, че е отчела неизвършена дейност, управителят на касата може да прекрати договора с нея, е предвидено в Закона за здравното осигуряване.
Увеличават се сумите за застраховки на лекарите, като минималната е 500 хил. лв. Чрез проектозакона за бюджета на НЗОК за 2017 г. се предлага промяна в Закона за здравето, в който да бъде въведен специален ред за определяте на размера на минималната застрахователна сума при тези застраховки.
Междувременното НЗОК припомни, че от днес във всичките 369 болници в страната задължително се въвежда пръстовият отпечатък при хоспитализация. "Над 300 хил. са регистрираните здравноосигурени до момента, като от тях по-малко от 100 пациента са отказали регистрация в системата. До момента не са налице сериозни проблеми в работата на системата", уверяват от касата.
Телеграф - Майка твори сувенири за операция на сина си
Самотна майка от Търговище твори сувенири, за да събере средства за операция на болното си дете, предаде БНТ. Заради финансовата безизходица тя ще продава ръкоделията си на благотворителен базар. Непосилно за майката е обаче да събере цялата сума от 6500 лв. за лечението в чужбина. Затова тя разчита на подкрепата на добри хора да дарят надежда на сина й Божидар, който е първокласник. Детето страда от детска церебрална парализа. Досега е претърпял седем операции на краката и ръцете. В клиника в Сърбия искат 5700 лв. за операцията.
Монитор - Оставиха в ареста задържания за побой над лекар
18-годишният Димитър Костадинов от беловското село Момина Клисура, който бе задържан за побоя над д-р Гергана Анчева и охранителя Петър Данденов от болницата в Пазарджик, остава в ареста с постоянна мярка. Това реши районният съд в града след 3-часово заседание. Прокурорът Румяна Петрова поиска постоянна мярка "задържане под стража" и се позова на извършените две съдебномедицински експертизи, съгласно които има данни за нанасянето на удари не само на лекарката, но и на охранителя в спешното отделение в болницата. Освен това прокурорът посочи в подкрепа на искането си за най-тежката мярка за неотклонение и данни от съдебнопсихиатрична експертиза, направена на обвиняемия. Според нея той има по-емоционално поведение и е възможно да извърши друго престъпление. Адвокатите на младежа настояха за налагане на най-леката мярка - подписка, тъй като към него е имало лична словесна нападка от страна на лекарката.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»