Здравеопазването във вестниците на 02 ноември

pressМонитор - Осъдиха бивш шеф на ямболска МБАЛ
Условна 16-месечна присъда при 3-годишен отлагателен срок постанови състав на окръжния съд в Ямбол по дело с подсъдим бившия директор на държавната МБАЛ "Свети Пантелеймон" д-р Любомир Маринов. 61 -годишният невролог е обвиняем, че в качеството си на стопански ръководител на 10 ноември 2014 г., в условията на продължавано престъпление, е сключил два договора за консултантска услуга, от което е настъпила щета в размер на 46 800 лв. с ДДС. Договорите са били за попълване и окомплектоване на необходимите документи за кандидатстване по проект "Устойчиво и интегрирано градско развитие", както и за анализ по разходи и ползи от друг проект на здравното заведение.
Обвинението срещу лекаря, който беше начело на МБАЛ "Св. Пантелеймон,, до март 2015 г., беше повдигнато през юли т.г. До произнасянето на присъдата той беше с мярка за неотклонение "подписка,,.
Присъдата подлежи на обжалване пред апелативния съд в Бургас.
Клиники без договор с НЗОК заради липсата на медсестри
Монитор - Болници нямат по 920 лв. за специализанти
Болници нямат пари, за да отделят по 920 лева месечно за заплата на специализант и да му внасят здравните и пенсионните осигуровки. По-малките лечебни заведения, макар и да имат остра нужда от лекари, не могат да си позволят да ги наемат, установи репортерска проверка на "Монитор".
Освен това на много места обучителите, които трябва да обучават специализантите, получават много по-малко възнаграждение от своите подопечни.
МЕЖДУ 350 И 400 МЛАДИ ЛЕКАРИ ВСЯКА ГОДИНА
не само току-що завършили, но и такива до 45-годишна възраст, си изваждат удостоверения за работа в чужбина, уточни председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Това е почти един випуск, уточни председателят на съсловната организация.
Неостойностяването на лекарския труд години наред е една от причините да се стигне до тази криза. Тя се подсилва и от недостатъчното финансиране чрез клиничните пътеки. Като се прибави и агресията срещу медиците в последните години, е пределно ясно защо младите колеги не искат да остават в страната, коментира той.
Оказва се, че голяма част от лечебните заведения не могат да осигурят заплати от 920 лв. на лекарите специализанти.
От Българския лекарски съюз уточниха, че в немалко болници лекарите обучители взимат по-малко, между 600 и 800 лева заплата, отколкото специализантите. Според д-р Венцислав Грозев е редно ръководителите на клиники и катедри в медицинските университети да променят отношението си към младите хора, да се създадат предпоставки за тяхното развитие и
ДА СЪЗДАДАТ СВОИ ШКОЛИ
както е било в миналото. Така те ще подготвят достатъчен брой млади специалисти, за да не се почувства недостиг, когато те се пенсионират.
Като най-уязвими от недостиг на лекари, където дефицитът ще се задълбочава в следващите години, той посочи Родопите и Североизточна България. Там, по думите му, няма болница, напълно окомплектована с всички необходими специалисти.
В общинските лечебни заведения трагедията е още по-голяма, тъй като там се налага един хирург да си поделят три болници в три населени места, коментира д-р Грозев.
Проблем е и броят на медицинските сестри.
Необходимото съотношение между лекари и медицински сестри трябва да е 1:2. На практика у нас към момента е 1:0,9.
АКО ТАЗИ ТЕНДЕНЦИЯ СЕ ЗАПАЗИ
в следващите четири години, е под въпрос как ще се изпълняват медицинските стандарти, разписани от държавата, безпокоят се в Българския лекарски съюз.
Когато въпросните стандарти не могат да бъдат изпълнени от едно лечебно заведение, то не може да сключи договор с финансов партньор, в случая с Националната здравноосигурителна каса, обясниха оттам.
Директорите да изпълняват наредбата и да наемат специализанти. Младите лекари трябва да имат възможност да работят тук, в България. Така коментира проблема Пенка Георгиева - председател на Пациентската организация "Заедно с теб". За осигуряване на достойна заплата, мениджърите могат да търсят възможност общините да поемат част от финансирането на стипендиантите. Трябва да се даде шанс на младите медици да останат в България. Може да се потърси партньорството и на местни фирми, които да поемат някои от тях, докато завършат специализацията си, каза още Георгиева.
Труд - Създават военномедицински университет
Правителството подкрепя идеята на ВМА за създаване на военномедицински университет. Това стана ясно при откриването на новата клиника по нефрология (бъбречни заболявания) към ВМА, на което присъстваха директорът на лечебното заведение професор Николай Петров, премиерът Бойко Борисов и здравният министър д-р Петър Москов.
До момента на няколко пъти подобно предложение беше споменавано от проф. Петров, но едва вчера то бе официално одобрено и от премиера.
"Радвам се, че в Деня на народните будители ние получаваме и вашата подкрепа на инициативата ни с министър Николай Ненчев за създаване на военномедицински университет. Целта е да обучим военни лекари, да им сложим пагоните и да наситим частите с кадри", обърна се към премиера началникът на ВМА. Той поясни, че подобни университети има в съседните ни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция.
Стандарт - Дават 160 млн. за Бърза помощ
Ще бъдат заделени около 160 милиона лева за сектор здравеопазване, които ще бъдат насочени към Спешната помощ. Това каза в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя отбеляза, че ще се обърне внимание на Спешната помощ в големите градове, но от голямо значение е да се подобри тази в планинските и отдалечените райони. "Там ще бъдат изградени малки стационари за Спешна помощ, където болните да бъдат временно стабилизирани и след това да бъдат транспортирани до големия град, където има добро медицинско обслужване и добра експертиза", каза Павлова. И допълни, че ще бъдат закупени допълнително около 300-400 линейки или реанимобили, които да осигуряват транспортирането на болните от малките населени места към по-големите. "Искаме да надграждаме и чрез инвестиции в инфраструктура да подкрепим и подобрим съответния сектор", каза Павлова.
Стандарт - Е-рецептата тръгва догодина
Електронната рецепта ще е факт до март 2017 година. Това заяви в Русе заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той добави, че до първата половина на следващата година ще бъде въведено цялото електронно здравеопазване. "В момента, в който на вас ви се изпише тази рецепта, тя ще отива във всички аптеки, а пациентът ще може да отиде с електронна карта в която иска аптека и да си закупи лекарствата. Ако медикаментите са реимбурсирани изцяло или частично от НЗОК, информацията ще отива директно и в касата. Близки и роднини ще имат право да ви купуват лекарства с тази карта", обясни Шарков. Но тези карти няма да се ползват като вход за болниците и именно за това е създаден пръстовият идентификатор, или автентификатор, както вече се нарича.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»