Системата за чекиране с пръстов отпечатък временно е спряна

potpСистемата за чекиране с пръстов отпечатък временно е спряна. Пациентите се приемат в болниците с лични карти. Причината е, че в логовете на сървъра е постъпила повече информация, отколкото може да бъде обработена своевременно и се налага да бъде архивирана, съобщава clinica.bg. Директорите на болници междувременно коментират, че са очаквали такъв проблем.


Системата е отказала снощи заради голеия брой хоспитализации и огромното количество инфромация, която е трябвало да се обработи. Данните са били своевременно архивирани от IT-специалистите на здравния фонд.
От районните каси веднага са дали инструкции на болниците да приемат пациентите с лични карти. За отстраняване на проблема е бил нужен половин час, но днес всички лечебни заведения могат да приемат с лични карти, обясниха от здравната каса. От там напомниха, че във всяко регионално поделение на фонда има дежурен екип, който да отговаря на всички въпроси на болниците. Експертите в него трябва да се отзовават и при случаи, в които пациентите откажат да се чекират с пръстови отпечатъци. Те ще проведат разговори с тях и ще се опитат да ги убедят в нуждата от прилагането на новата система.
Въвеждането на чекирането с пръстови отпечатъци от 1 ноември не зарадва нито лекари, нито пациенти. Най-много проблеми има с разпознаването на пръстите на възрастните хора, тъй като отпечатъците им са по-гладки, както и при работниците с по-загрубели ръце. В подобни случаи идентификацията отнема по десетина минути и е неприятна за всички участници в процеса. Целта на новата система е да се повиши контрола в лечебните заведения. Чекирането трябва да се въведе и в извънболничната помощ от 1 януари 2017 г. Джипитата обаче не са съгласни.

Източник: https://clinica.bg

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»