Преглед на вестниците - здравеопазване

pechatТруд - Монополът на НЗОК е предпоставка за корупция
Законодателството създава условията за корупция. Това заяви завеждащият Клиниката по кардиология в столичната Втора МБАЛ проф. Младен Григоров, като допълни, че със закон е наложен пълен монопол на здравната каса, което прави конкуренцията нулева. По думите му фактът, че болниците са търговски дружества, превръща пациентите в стока.


Проф. Григоров е категоричен, че технически нововъведения като пръстовите отпечатъци не могат да решат кардинално въпроса с корупцията в здравната система.
Твърдо против новите идентификатори са столичните общопрактикуващи лекари. Това става ясно от становище на колегията, изпратено до централата на БЛС. В него се посочва, че освен всичко друго не е ясно как ще се автентифицират болните на легло в домашни условия и децата до 18 години.
Труд - Болнична полиция правят от агенция "Медицински одит"
Медицински одит се превръща в болнична полиция. Това става чрез разширяване правомощията на изпълнителната агенция, гласувано на заседание на Министерския съвет в сряда.
С изменения в Закона за лечебните заведения функциите на институцията се увеличават, като са й възложени дейности, свързани и с процедурата по издаване на разрешения за лечебна дейност.
Приета е Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, а на "Медицински одит" се възлага допълнително извършване на проверки в болниците преди сключване на договори с касата.
Във връзка с това щатът на агенцията нараства с 10 души - от 68 на 78 души. Така ще бъде осигурена възможност за укрепване на кадровия потенциал, за да не се допуска забавяне в работата й, породено от нарасналия обем дейност, се посочва в решението на Министерския съвет.
Стандарт - Приходите от здравни полици са 24,7 млн. лв.
Премиите по здравните застраховки, предлагани от живото застрахователните дружества, възлизат на 24,7 млн. лв. от началото на годината до последния ден на месец август. Това показват данни за животозастрахователния пазар, изнесени от Комисията за финансов надзор (КФН). Това представлява ръст от 19,5% на годишна база, когато премиите са били 20,7 млн. лв. Традиционно, най-голям е приходът по застраховките "Живот и рента" -200,395 млн. лв., което е увеличение от 3,14% спрямо същия период на миналата година, когато сумата е била 194,292 млн. лв., става ясно от статистиката на КФН. Сериозен е ръстът на приходите по застраховките "Живот", свързани с инвестиционен фонд. За осеммесечния период на 2016 г. премиите по тях стигат 38,9 млн. лева или около 91,19% ръст в сравнение с периода януари - август 2015 г., когато сумата е била 20,3 млн. лв. Приходите от продуктите "Женитбена и детска застраховка" стигат 7,3 млн. лв.
Сега - Личните лекари са против пръстовите отпечатъци
Столичните общопрактикуващи лекари са категорично против въвеждането на пръстовия отпечатък в първичната извънболнична помощ, пише в становище на регионалната лекарска колегия. То е планирано за догодина. Според джипитата той не носи никаква здравна информация и ползи за пациента.
"Не е ясно как ще се автентифицират болните на легло в домашни условия и децата до 18 години", отбелязват лекарите. Според тях новата система ще доведе до листи от чакащи пациенти, както и до предпоставки за агресия спрямо лекарите.
"Към момента липсва техническа и интернет поддръжка при всички практики, необходима за безпроблемното функциониране на системата. Не е ясно какъв хардуер и софтуер ще са необходими за функционирането на устройството", отбелязват джипитата. Те обявяват, че няма да купят за своя сметка нужната апаратура и тя трябва да е за сметка на институцията, която въвежда принудително пръстовата идентификация.
Общопрактикуващите лекари от Благоевград подкрепят колегите си от София и предупреждават, че внедряването на автентификатора в доболничната помощ ще доведе до хаос. Лекарите настояват за спиране на въвеждането на новата система за регистрация в доболничната помощ и въвеждане на електронна здравна карта.
24 часа - Не лекуват пациенти с ревматични болести, те чакат помощ от премиера
На помощ от премиера Бойко Борисов се надяват от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев.
Досега никой не обърнал внимание на исканията им, повечето от които били проблем от години. Поради изчерпаните бюджети в повечето болници може да се стигне до спиране на скъпоструващо биологично лечение на пациенти с ревматични заболявания, а стотици изобщо не могат да започнат лечение.
24 часа - Безплатно лекуват 40 бебета с тумори
Националната пациентска организация ще осигури безплатно ранно лечение с нов препарат на 40 бебета с хемангиом - най-честия тумор в ранното детство. Най-общо той е разрастване на кръвоносен съд.
Среща се при 2,5-4,5% от бебетата, а при недоносените стигат 30%, обясни доц. Жана Казанджиева. Хемангиомите са доброкачествени и обикновено търпят обратно развитие, но в 10% от случаите настъпват усложнения. Възможни са некрози и кръвоизливи, обезобразяване, засягане на зрението, слуха, дишането и други тежки състояния, застрашаващи живота. В България няма стандарт за лечение на хемангиомите в ранна детска възраст, нито възможност за реимбурсиране на лечението.
Земя - Новата система с пръстови отпечатъци изнерви пациенти в Бургас
Напрежение и изнервени пациенти в държавната болница в Бургас има и на втория ден от въвеждането на пръстовата идентификация. Опашките пред регистрационните гишета, които от вчера вече са две, намаляха, но не така беше в пиковите часове сутринта, предаде Би Ти Ви. На ден през областната болница минават по над 100 болни за прием. Заедно със спешните случаи, струпването е голямо. Устройствата не са достатъчни, а служителите срещат трудности да работят с тях.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»