СЗО с нови насоки за безопасни операции

surgeryВаната или душът следва да бъдат неизменна част от подготовката на пациентите преди операция, това е една от 29-те нови препоръки на СЗО за предотвратяване разпространението на вътреболнични инфекци. Насоките включват 13 препоръки за периода преди операцията и 16 за предотвратяване на инфекции по време и след

операцията. Други насоки освен къпането на пациентите са свързани например с приема на антибиотици, които трябва да се вземат единствено преди и по време на операцията, но не и след това. Мярката според експертите е ключова за предпазване от антибиотична резистентност.
Някои от новите препоръки означават ревизиране на досегашните практики. Такъв е случаят с бръсненето на хирургичното място. Досега се препоръчваше пациентите да обезкосмяват частите от тялото, които ще бъдат оперирани. Новата препоръка е това да не се прави, тъй като се увеличават данните, че бръсненето повишава риска от малки порезни рани на кожата. Това на свой ред увеличава опасността от проникване на бактерии в тялото, обяснява Ед Кели от СЗО, цитиран от Монитор.

Разпространените 29 препоръки са изготвени от 20 международни експерти, варират от предпазни мерки като вземането на вана или душ от пациентите преди операция и подсигуряване на най-добрите възможни методи за почистване на ръцете на хирургичния екип до съвети кога да се прилагат антибиотици за предотвратяване на инфекции, кои са най-добрите дезинфектанти преди интервенция и какви конци трябва да използват хирурзите.

Данните на СЗО сочат, че около 11 % от пациентите в бедните страни и страните със средни доходи се заразяват по време на операция. В Африка до една пета от жените, родили със секцио, получават инфекции на хирургичното място. Тези инфекции обаче не са проблем единствено за по-бедните страни. В САЩ те допринасят за допълнителни 400 000 дни, прекарани от пациентите в болница, и за годишни разходи, възлизащи на 900 милиона долара.

Много проучвания показват, че прилагането на редица превантивни мерки значително намалява вредите от инфекции на хирургичната рана. Пилотно проучване в 4 африкански страни показва, че прилагането на селекцията от най-новите препоръки може да доведе до намаляване на инфекциите на хирургичната рана с 39%. Инфекциите на хирургичното място се причиняват от бактерии, проникнали в тялото по време на операцията. Всяка година въпросните инфекции излагат на риск милиони пациенти по света и увеличават опасността от разпространението на устойчиви на антибиотици бактерии като златистия стафилокок.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»