Здравеопазването във вестниците

pechatТруд - Със 150 млн. лв. здравната система е в преразход от лекарства
През 2016 г. в здравната ни система се е натрупал преразход от лекарства от около 150 млн. лв. 50 млн. от тях са дефицит в бюджета на НЗОК, които ще се вземат от резерва на касата за 2017 г.


В същото време болниците у нас са спестили от дейност през летните месеци до септември включително около 60 млн. лв., които също бяха пренасочени за медикаменти. В края на миналата седмица председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев предупреди, че финансови ограничения за болниците - т.нар. лимити, ще има и догодина, докато единствената сфера, която не подлежи на лимитиране в бюджета, са лекарствата.
Заради традиционно увеличаващия се брой хоспитализации през есента лечебните заведения са в преразход на средства за октомври, които обаче няма да им бъдат отпуснати въпреки средствата, спестени през летния период. Причината - те вече са пренасочени за медикаменти.
Наблюдаваме безпрецедентен разцвет на лекарствената мафия, коментираха пред "Труд" директори на големи столични болници. Те са категорични, че друга причина лимитите да се запазят и през 2017 г. е властта, която това дава над лечебните заведения.
Една от идеите на въвеждането на пръстов идентификатор за регистриране на пациенти беше да се ограничи възможността за злоупотреба с хоспитализации и евентуално източване на НЗОК. Въпреки че системата беше въведена на 1 ноември, лимитите останаха в сила.
Телеграф - КАДАФИ ЗАРАЗИЛ СЪС СПИН ДЕЦАТА
Либийският диктатор Муамар Кадафи лично е наредил децата от болницата в Бенгази да бъдат заразени със СПИН. За нечовешкото престъпление бяха арестувани и прекараха близо 8 години в затвора българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло и Снежана Димитрова, както и палестинският лекар Ашраф Ел Хаджудж.
Децата били инжектирани с вируса на СПИН лично от шефа на либийското военно разузнаване Абдула Сенуси, който е и зет на Кадафи, и началника на външното разузнаване Муса Куса. Ужасяващото признание е записано в дневника на бившия либийски премиер Шукри Ганем, предаде АФП.
Монитор - Медсестрите ни нямат пари да съдят Либия
Българските медицински сестри, които прекараха 8 години в либийски затвори, нямат пари да наемат адвокати и да заведат дело за обезщетение, след като от дневника на бившия премиер на Либия Шукри Ганем стана ясно, че службите са заразявали деца с вируса на СПИН.
"Не това е най-важното. Ние сме обикновени хора, със скромни възможности. Да водим дела с големи институции, няма как да стане. Да търся адвокати, да хукна по съдилища, е невъзможно". Това каза пред,Донитор" д-р Здравко Георгиев, съпруг на една от медсестрите Кристияна Вълчева. Самият той също беше задържан за кратко, но беше освободен. По онова време той работеше за голяма чуждестранна компания в Либия. "Ако се прави нещо, то трябва да е от държавата ни, от институциите, от българския президент. Те са, които трябва да се заемат със случая", коментира д-р Георгиев и уточни, че съпругата му е на същото мнение.
Валентина Сирополу, друга от обвинените несправедливо медицински сестри, също не е наясно как ще процедира в бъдеще
"Не мога да кажа нищо за момента. В България има заведено дело срещу извършителите на нашите мъчения, то е от няколко години. Ако адвокатската кантора, която го води, реши нещо, ще има, но с други адвокати едва ли ще правим нещо", каза Сирополу.
"Не сме се срещали, не сме си говорили, не знам какво предстои оттук нататък", лаконична беше друга от медицинските сестри - Валя Червеняшка. Тя обаче разкри пред "Монитор", че майки на деца със СПИН са разказвали още през 1998 г., че висши офицери от службите в
Триполи са заразили децата име вируса.
"Те говореха това в болницата още тогава, защото се знаеше, че СПИН има и всички работеха с ръкавици. Твърдението обаче беше толкова ужасяващо, че не можех да го приема за истина - поясни Червеняшка. - Аз не можех да повярвам в абсурдността, че някой може умишлено да зарази дете. Тези твърдения на жените отдавах на невежеството им. Не вярвах. Едва сега, когато бяха обявени записките от дневника на Шукри Ганем, пъзелът започна да се подрежда в главата ми", допълни тя.
Френският разследващ сайт Mediapart публикува в събота документи, от които стана ясно, че либийските деца са били инжектирани със заразена кръв от либийското разузнаване и от командири на силови структури.Доказателството за това е било намерено в дневника на премиера тогава Шукри Ганем. Предполага се, че това е било мярка срещу опозиционно настроения срещу режима на Кадафи и приближените му град Бенгази.
Разкритията са близо 10 години след освобождаването на българските медицински сестри, които бяха неправилно обвинени за инфектирането със СПИН на 420 либийски деца.
Сънародничките ни Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сирополу и Снежана Димитрова, както и палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ел Хаджук прекараха 8 години зад решетките по несправедливо обвинение.
24 часа -175 000 нови инвалиди с ТЕЛК всяка година
165-175 хил. нови инвалиди се появяват всяка година в България от 2012 г. насам, показва анализ на Националния осигурителен институт за последните пет години.
През 2012 г. решенията на ТЕЛК за присъждане на инвалидност се увеличават двойно и от 81 хиляди през 2011 г. нарастват до 165 хил. През 2013 г. стигат над 178 хиляди, а абсолютният рекорд е през 2014 г., когато са издадени над 185 хил. телкови решения. През миналата година броят им е намалял до 175 хил. броя, показва анализът на осигурителния институт.
Причините за лавинообразното нарастване на решенията за инвалидност са в организацията на медицинската експертиза и контрола върху работата на ТЕЛК-овете, пише в заключението на анализа на НОИ.
Около 30 хил. на година се движат обаче новоотпуснатите инвалидни пенсии, показват статистиките на осигурителния институт. Причината е, че право на пенсия имат само хората с над 50% присъдена неработоспособност
891 469 са плащаните през 2015 г. пенсии за инвалидност, което е с близо 30 хил. повече от 2010 г., показват данните на НОИ. През 2014 г. пък инвалидните пенсии са били над 907 хил. броя. Почти всяка четвърта пенсия в България се плаща заради телково решение.
Броят на пенсионерите за инвалидност обаче е над 439 хил. души. Те са по-малко от броя на пенсиите, тъй като все още има хора, които получават 25% от размера на социалната пенсия към основната си заради инвалидизация. Тези хора обаче не се водят пенсионери за инвалидност.
Всяка втора новоотпусната пенсия е именно заради решение на ТЕЛК, показват още данните на осигурителния институт, като пропорцията се запазва за целия петгодишен период. Близо
1,4 млн. души е броят на хората с увреждания в България пък според данните на Евростат. Страната ни е на едно от челните места в Европа с близо 20% инвалиди, докато средното за ЕС е 14-15 на сто. Общият брой на инвалидите в съюза пък е 73 млн. души.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»