КТ Подкрепа раздели здравеопазването на частно и държавно

В становище на синдиката Подкрепа по Закона за бюджет на НЗОК за 2017 година се казва, че бюджета трябва да дава повече пари на държавните и на подкрепаобщинските болници и по-малко на частните. Вижте аргументите на синдиката:
„Следва категорично да отпаднат лимитите за дейността на лечебните заведения, които са структуроопределящи - университетски болници с повече от 51% държавно участие, бивши окръжни болници с повече от 51% държавно или общинско участие и общинските болници в страната.
Бихме подкрепили по-рестриктивни бюджети за частни лечебни заведения от болничната помощ, когато те се намират в населени места, където дублират дейността на налични държавни или общински такива. Това е оправдано, тъй като частните лечебни заведения имат по-висока конкурентност при пазара на медицински услуги, поемани от частни осигурители и застрахователи, както и свободно заплащане на услугите. По този механизъм те няма да пострадат от подобни по-рестриктивни лимити.”
От Подкрепа вероятно са забравили чл. 19, ал. 2 от Конституцията, според който „Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.”
Нима в частните болници не работят хора, не вземат заплати и не плащат данъци и осигуровки? Или синдикалните членове са предимно в държавните и общинските и синдикатът се грижи за предимно за тях, защото от там идва членски внос? Или пък активистите му са в бордовете на такива болници?  От Подкрепа да вземат да се засрамят. Преди 25 години бяха в първите редици на борбата с комунизма, а днес какво предлагат?
Тук не става въпрос за защита на частното или за противопоставяне с държавното. Става дума за това, че  за една и съща работа не може да има две цени, в зависимост от собственика на дружеството.
Ако приемем, че въпреки всичко може да има две цени, то по-високата трябва да е за частните болници. В чл. 17 на основния закон се казва, че частната собственост е неприкосновена, каквото определение не е дадено за публичната (държавна или общинска).

Маркирана като болници

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»