Всеки пети онкоболен е дискриминиран на работното място

discriminatsiaБлизо 1 на всеки 5 пациенти, диганостицирани с рак, които се връщат на работа, твърдят, че са били дискриминирани. Това твръдят от благотворителната организация Macmillan.

Ново изследване, фокусирано върху група от 1000 души, разкрива редица проблеми при хората с рак, които се връщат в работна среда. Най-често става дума за дискриминация или са били карани да се чувстват виновни, че се налага да отсъстват заради медицински прегледи.

15% от анкетираните твърдят, че са били принудени да се върнат на работното си място преди да са се почувствали напълно готови, а 14 на сто, че са били принудени да напуснат или са били съкратени именно заради диагнозата им.

„Хората, живеещи с рак, трябва да знаят, че имат пълната подкрепа на техния работодател, за да се върнат а работа, ако искат и ако са в състояние да го направят. Това е ужасяващо, че в трудната и често много стресираща обстановка, в която живеем, често работодателите не предлагат подходящата подкрепа на хората, живеещи с тази диагноза. А истината е, че работата им помага да чувстват по-голям контрол над живота си и да поддържат усещането си за нормален живот. Връщайки се на работа след прекаран рак може да бъде неразделна част от тяхното възстановяване, така че е от решаващо значение работодателите да показват подкрепа и разбиране“, коментира Лиз Еган от организацията.

Много от пациентите с рак казват, че се чувстват виновни, ако им се налага да излязат от работа, за да отидат на лекар.

Данните от изследването показват още, че 85% от хората, диганостицирани с рак, които са имали работа преди това, са категорични, че да работят е изключително важно за тях.

60 на сто посочват, че това им помага да запазят усещането си за това, че водят нормален живот, а 45% заявяват, че работата им е необходима, за да си гарантират някакви доходи.

Източник: puls.bg

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»