Пациенти са насочени за лечение или диагностика за 2020 г.

patientsНационалната листа на НЗОК за планов прием на здравноосигурени пациенти главоломно нараства. Към момента тя наброява близо 4200 души, сред които онкоболни и пациенти със сърдечносъдови проблеми, съобщава "Труд". Още отсега част от тях са насочени за лечение и/или диагностика за 2019 и 2020 г.

Една от основните причини за многобройните чакащи пациенти в листата на НЗОК са недофинансиране на здравната система и орязването на болнични легла. В някои лечебници те бяха намалени с между 20 и 90%. Орязването на легла, което беше един от резултатите от т.нар. реформа на ресорния министър Петър Москов, доведе и до орязване на дейностите – услугите, които извършват болниците.

 Най-много се чака за комплексните онкологични центрове в големите градове в страната, за УМБАЛ-Плевен – близо 600 души, „Д-р Марко Антонов Марков“ във Варна – 433, „Св. Иван Рилски“ в София – 323. „Сити клиник“ – 349, УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив – 259, информира oще "Труд". Ако пациентите не искат или не могат тогава да проведат терапията или изследванията си, ще трябва да си платят на частно, независимо че са здравноосигурени, или да потърсят възможност в друго от определеното лечебно заведение.

За периода 2002-2010 г. страната ни е била единствената държава членка на ЕС, в която средствата за здравеопазване като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) са намалели.

Маркирана като Здравна карта НЗОК

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»