Преглед на здравния печат - 09.11.2016 г.

pechatТруд - Онкозаболявания убиват близо 7000 българи годишно
Близо 7000 българи умират годишно в резултат на онкозаболяване, а 37 000 други се разболяват от рак. Освен това у нас има и негативна тенденция към нарастване на броя на злокачествените заболявания както при жените, така и при мъжете.
Това заяви ръководителят на Националния раков регистър проф. д-р Здравка Валерианова пред БНР.
По думите й обаче страната ни е на средно ниво по брой заболели. "В световен мащаб има около 14 милиона нови случаи на рак и около 7-8 милиона умирания годишно. Заемаме една средна позиция, няма за какво да ви плаша", отбеляза специалистът. За да спре нарастването на броя на новозаболелите от злокачествени заболявания у нас, трябва да се провежда трайна профилактика, посочи още проф. Валерианова.
С финансовата подкрепа на програма "Европа" на Столичната община две неправителствени организации работят по проект за по-добра профилактика на онкозаболяванията в областта на репродуктивното здраве.
Труд - Национален център ще обучава спешните медици
Национален център ще поеме обучението на спешните медици от специализираните центрове, както и работещите в лечебните заведения за спешна медицинска помощ. Това става ясно от обнародвания в Държавен вестник правилник, уреждащ дейността му.
Основната дейност на центъра ще е проучване на потребността от квалификация в системата на спешната помощ, създаване на програми в тази насока, както и практическото обучение на всички кадри, ангажирани с нея.
Седалището на центъра ще е в София, но обученията на лекарите ще се провеждат и в определени бази за обучение в университетски болници и спешни центрове, както и такива за професионално обучение. Очакваните резултати от създаването му са свързани с повишаване на качеството на оказваната спешна медицинска помощ.
Центърът ще се ръководи от директор на трудов договор, който се назначава въз основа на конкурс и ще се атестира на всеки три години.
Труд - Лекари от КОЦ - Пловдив протестираха
Персонал и пациенти протестираха в онкодиспансера в Пловдив. Те се противопоставиха на твърденията, че там са осакатявани хора безпричинно. Протестиращите са убедени, че кампанията срещу КОЦ е сътворена от някой Юда от персонала.
Монитор - 300 в психиатриите безсрочно, близките им ги зарязали
Над 300 души лежат в психиатриите из страната безсрочно. Някои от тях нямат роднини. Повечето обаче са зарязани от близките си. Те не искат да ги приберат, въпреки че има значително подобрение в състоянието им и не са опасни нито за себе си, нито за обществото. Това установи репортерска проверка на "Монитор".
Няма и нормативен документ, по който те да бъдат задължени да се погрижат на болните си роднини, коментира директорът на Специализираната болница по психиатрия в Курило д-р Цветеслава Гълъбова.
Единствената им алтернатива е да бъдат настанени в социален дом за хора с психични проблеми, но местата там са ограничени. Нов обитател може да бъде приет в такъв дом само, ако някой умре. Понякога чакането продължава десетилетие, други не дочакват място и умират в психиатриите. Сред подалите молби за настаняване през миналата година има класиран мъж на 287-о място.
На повечето от изоставените в психиатриите близките не искат да им станат настойници. Същевременно общините бавят сформирането на т.нар. настойнически съвети, без които въпросните пациенти не могат да направят нищо, нито да подадат документи за социален дом. Дори не могат да си взимат пенсиите.
Най-тежки са два случая с жени, които живеят близо десет години в психиатрията в Курило. Едната от тях е поставена под пълно, а другата под ограничено запрещение, каза директорката на болницата там д-р Гълъбова.
Близките им не желаят да се занимават с тях, когато ги търсим, се крият. Пациентките нямат дори лични карти. Просят от лекарите и санитарите стотинки, за да си купят вафли или кафе. Причината е, че имат пари от пенсиите в сметки, но не могат да ги ползват, тъй като са без лични документи и са под запрещение, описа ужасяващите истории на Н.П. и С.В. лекарката.
По думите на д-р Гълъбова личните документи на пациентките са в районните общини, където те са били регистрирани по постоянно местожителство, но там все още не са сформирани настойнически съвети, които да поемат отговорността за жените. Дори ако контролните прегледи покажат, че те могат да бъдат изписани, те не могат да подадат молби за настаняване в социален дом, тъй като нямат лични карти. По тази причина те не биха могли да бъдат преместени и в друга психиатрия, ако се наложи.
Рекордьор по най-продължително пребиваване в Курило, повече от 20 години, е пациентът А.Б. Той е настанен там на принудително решение заради убийство на роднина. От 8 години психиатричните експертизи, правени на всеки 6 месеца показват, че той не е опасен за себе си и обществото, и може да бъде изписан. Независимо, че дъщерите му го посещават, пред съда заявяват, че ги е страх и не искат да си го приберат.
Този човек е по-зле от осъден на доживотен затвор без право на замяна, коментира случая на А. Б. д-р Цветеслава Гълъбова. Според текстовете на Наказателния кодекс тези хора не могат да излязат навън, те зависят изцяло от волята на роднините си, допълни тя.Подобен е случаят и на пациент на психиатрията в Карлуково.
Мъжът е извършил убийство. При нас е от 17 години, но експертизите иокавзат, че не е опасен. Той обаче няма къде да отиде и често се шегува, че ако е съден като вменяем досега да е излязъл от затвора, разказа за един от случаите в практиката си директорът на специализираната болница там д-р Христо Василев.
30 са пациентите без настойнически съвети в Карлуково. По думите на д-р Василев жилищата им са отнети, вероятно от роднини, никой не се интересува от тях. Други петима са извършили престъпление, но вече не са опасни. Единият от тях живее в психиатрията от 2001 г. Всички те обаче няма къде да отидат, ако бъдат изписани.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»