Ефикасни медикаменти за психични заболявания липсват от пазара

MilanovaПсихичноболните са оставени без таблетките хлорпромазин и литиеви соли, за това сигнализира националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова пред Минитор. И двата медикамента се използват за предотвратяване на повторни епизоди на болестта.

Хлорпромазинът у нас може да се намери само под формата на ампули, което означава, че за всяко приемане пациентът трябва да търси медицинска сестра да му слага инжекция. По тази причина препаратът се прилага само в болнични условия и не се изписва за вкъщи.  Ето защо се налага лекарите да заменят медикамента хлорпромазин с друг, но по думите на националния консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова при всяка смяна на лекарствата психиатриите се препълват, тъй като хората не могат да свикнат веднага с новите лекарства, с които се заменят липсващите. 

Литиевите соли пък биват снабдени от близки на пациентите от съседни държави като Гърция, Сърбия и Румъния. Според специалиста тези соли освен че не са скъпи, са и много добро средство за профилактика на остри състояния. Вече пета година въпросният препарат не се прави у нас, макар че България е от първите държави, които още през 70-те години започват да го произвеждат под формата на хапчета. Лекарството не се внася, тъй като е евтино и печалбата от него за дистрибуторите е минимална. Една опаковка литиеви соли струва по-малко от 5 евро и е достатъчна за два месеца.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»