Плануваният за днес протест пред МЗ се отлага

premestvaПлануваният за днес протест пред Министерството на здравеопазването организиран от Асоциация "Пулмонална хипертония“ и близки на пациенти, нуждаещи се от животоспасяваща белодробна трансплантация в чужбина няма да се състои.
Причината за недоволството на близките на пациенти, нуждаещи се от лечение в чужбина, бе отказ на МЗ да изплати авансовата сума за операцията на двамата мъже, които вече са одобрени за лечение в единствената болница в Европа където се извършват белодробни трансплантации на българи.
Буквално за няколко дни обаче ресорният министър д-р Петър Москов е подписал договорите за финансиране на двете трансплантации и е задействал процедурата за терапията им в чужбина.
„Министерство на здравеопазването се стресна от нашия протест. След повече от един месец разтакаване снощи ни се обадиха, за да ни извикат да подпишем договора. МЗ не искаше да преведе 30 хил. евро, в които се включва и сумата, която е нужна, за да влезем в списъка на Евротрансплант", коментира Мариана Маврова.
Подписването на документите от страна на министъра превръща планувания протест в противозаконен, тъй като протестиращите губят основание да го провеждат.
Въпреки това засегнатите страни плануват да проведат протест на първата законова дата, а именно 18 ноември. Причината - множество други проблеми при изпращането на българи за лечение в чужбина.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»