Здравеопазването във вестниците на 11 ноември

presaМонитор - Бърза писта за медсестри и брокери към ЕС
Българските медицински сестри, физиотерапевти, фармацевти, брокери и планински водачи вече ще могат да си намерят по-лесно работа в ЕС. Това ще бъде възможно чрез автоматичното доказване на квалификацията си с европейска професионална карта, която вече ще се издава и в България. Това става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за одобряване на наредба за условията и реда за издаване на европейска професионална карта в България, който е качен за обществено обсъждане.
Идеята е новият документ да облекчава процедурата по признаване на квалификация на професионалистите в тези пет професии, което им отваря врати за по-бърза реализация на трудовия пазар в друга европейска държава.
Същото важи и за чужденци от други страни - членки в ЕС ако искат да си намерят работа у нас.
Още през януари Европейската комисия даде старт на новата процедура за признаване на квалификациите за тези пет професии. У нас обаче чак сега се появи проектът на наредбата, която урежда издаването на документа.
Въпросната карта обаче няма да е на хартиен носител, нито ще бъде подобна на дебитната, обясниха за "Монитор" от Министерството на образованието и науката. Всъщност тя представлява електронен сертификат който се издава чрез попълване на специален онлаин формуляр.
За издаването на европейска професионална карта за квалификация, придобита у нас, се заплаща между 60 и 90 лв. Ако пък професионалната квалификация по регулирана професия е придобита в друга държава членка, таксата е 260 лв.
Притежателят на европейска професионална карта има право по всяко време и без заплащане на такси да иска поправка на неточни или непълни данни в неговото досие в Информационната система за вътрешния пазар или заличаване или блокиране на досието, пише още в проекта на наредбата.
Сега - България и Румъния ще правят общи търгове за лекарства
Здравните министри на България и Румъния Петър Москов и Влад Войкулеску подписаха в Букурещ споразумение за общи обществени поръчки и договаряне на отстъпки за скъпи лекарства, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Освен това двете страни смятат, че така ще могат да осигуряват и липсващи от пазарите си медикаменти. Идеята е, че когато пазарът е по-голям - на две държави, могат да се договарят по-големи количества и съответно - по-добри условия от производителите.
"Целта е чрез принципа на създаване на общ пазар, който е и един от основните принципи на ЕС, България и Румъния да могат да договарят конфиденциални финансови отстъпки за скъпоструващи медикаменти, което да осигури по-добър достъп на пациентите от двете държави до най-новото лечение и същевременно да създаде предвидимост и устойчивост за бюджета на публичния фонд", обясняват от МЗ. В момента производителите са длъжни да дават отстъпки на здравната каса, но те са минимални. Освен това някои от тях връщат и част от оборота си на НЗОК, като за тази година се очаква в бюджета на фонда да бъдат върнати около 70 млн. лв.
България и Румъния ще могат да провеждат и съвместни обществени поръчки, което ще оптимизира разходите за лекарствени продукти и ще създаде устойчивост на доставките, допълват от МЗ. От министерството не дават подробности, т.е. дали това ще става през електронната борса за лекарства в МЗ, през която ще се договарят рамкови споразумения за доставки на болниците, или става дума за препарати, които осигурява МЗ - например ваксини.
"С този механизъм ще търсим и решение за проблема с излизането от нашите пазари на евтини, но критични за пациентите медикаменти. Когато сме повече, сме по-силни. Сега сме двама, което значи, че силата ни е удвоена. Вярваме, че скоро ще сме повече", казал още Москов в Букурещ. Редица базови и евтини лекарства напускат българския пазар, тъй като няма изгода да ги продават у нас - държавната регулация сериозно натиска цените надолу, а пазарът ни е малък и не предоставя възможност за големи обороти. Затова идеята на МЗ е да внася от Румъния изчезващи оттук препарати. Това ще става с държавно търговско предприятие, макар че още не е ясно на какви точно цени. Производители предупреждават и че така още повече фирми могат да се ориентират изцяло към румънския пазар и да напуснат нашия, след като българското МЗ ще внася препаратите им от там.
Сега - 4-ти национален протест на хората с увреждания
ще се проведе на 7 декември в столицата, съобщиха организаторите - родители на деца с увреждания, хора с увреждания и Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София. Най-малко 20 организации от 10 града в страната ще подкрепят протеста с настояване държавата да задели повече средства. Протестиращите ще настояват да се изготви изчерпателен електронен регистър на децата/лицата с увреждания, по заболявания, а хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет.
Труд - Отложиха "гилотината" за шефовете на "Свети Мина" и онкологията
"Гилотината" за управителите на МБАЛ "Свети Мина" д-р Галина Карауланова и на Комплексния онкологичен център (КОЦ) д-р Красимир Вальов се отлага с 2 седмици, но почти със сигурност ще се стовари върху главите им на следващата сесия на ОбС-Пловдив на 24 ноември, научи "Труд". За да не нажежават допълнително страстите преди балотажа на президентските избори, старейшините решиха да оттеглят от дневния ред точката за освобождаване на д-р Карауланова, макар че се знае дори, че ще я смени шефът на закритата Белодробна болница д-р Генади Странджев и той ще е начело на МБАЛ "Свети Мина" до сливането й с МБАЛ "Свети Пантелеймон". Срещу обединяването им с подписка скочиха над 200 медици от МБАЛ "Св. Мина". Петдесетина от тях обсадиха в четвъртък сградата на ОбС, някои влязоха вътре, за да заявят, че д-р Карауланова не носи вина за дълговете от 2,6 млн. лв. и тежкото финансово състояние на общинската лечебница.
Труд - Ивет Лалова бяга срещу диабета
Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова организира символичен "Спринт срещу диабета" заедно с ученици от столичното 119 СОУ. Атлетката е лице на кампанията "Открито за диабета", чиято цел е превенция, ранна диагностика и контрол на заболяването. "Трябва да има балансирано и добро хранене, но много важен е и спортът, който трябва да бъде част от нашия живот", заяви Лалова.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»