Преглед на печата - здравеопазване

preglednapechataСтандарт - 15-годишно момиче спаси четирима
15-годишно момиче спаси живота на две болни жени. Бъбреците на девойката от Варна, изпаднала в мозъчна смърт заради вродена малформация, бяха трансплантирани на две жени в столичната Александровска болница вчера.
Състоянието на пациентките, които също са от Варна, е стабилно, а жизнените им показатели са в норма, съобщиха от болницата.
Трансплантираните са на 29 и 42 години. Едната от тях е имала само една хемодиализа, което според лекарите е предпоставка за бързо възстановяване и доброто функциониране на органа.
"Ние благодарим, всички благодарим на близките, на роднините на момичето, което всъщност стана донор, 15-годишно момиченце, и на практика неговите органи зарадваха не двама, а четирима пациенти, тъй като наши колеги присадиха сърцето и черния дроб", заяви доц. Марин Георгиев, началник на клиниката по урология, УМБАЛ "Александров-ска".
Всички трансплантации са минали успешно. Очаква се пациентите да се възстановят бързо.
24 часа - Осветяват НДК в синьо за деня на диабета
днес в 18 ч. На 14 ноември членове на младежкото сдружение на Асоциацията "Живей активно с диабет" организират информационна кампания пред НДК от 17 ч с раздаване на флаери с инфографики за симптомите на заболяването. Целта е да се насочи вниманието към самоконтрол на здравето.
Телеграф - НАД 200 000 СЕ БОРЯТ С АНОРЕКСИЯТА И БУЛИМИЯТА
Над 200 000 тийнейджърки у нас се борят с анорексия и булимия.
Толкова са момичетата с хранителни разстройства, регистрирани в България за последните две години. При 90% от случаите става въпрос за девойки между 12 и 18 години, съобщава Нова телевизия. Психотерапевти от неправителствената организация "Психодраматичната работилница" преподават в шест столични училища как да разпознаваме хранителното разстройство. Анорексия и булимия могат да се отключат заради несподелена първа любовна тръпка, вторачване във външния вид или проблеми в семейството. Хлапетата трябва да знаят - не е хубаво човек да яде заради чувства. Петокласниците, включени в курса, вече знаят какво е булимия. Анорексията е сред психическите заболявания с най-висока смъртност. Затова отрано децата се учат да я познават и да я разпознават по чувството.
Дума - За година новородените са намалели с над 1300
Родените до ранния следобед на 11 ноември бебета са 52 122. Година по-рано техният брой е бил 53 471, т.е. с 1349 повече, сочат данните на Информационната система за ражданията, в която в реално време се отразява броят на новородените бебета. За същия период на 2014 г. в страната са родени 55 623 деца. След 2014 г. раждаемостта в страната продължава да намалява. Бюджетът на МЗ за 2017 г. е предвидил 51,76 млн. лв. за частта “Медико-социални грижи за деца в неравностойно положение, майчино и детско здравеопазване". От тях общо ведомствените разходи са 22,97 млн. лв., като за персонал са предвидени 14,757 млн. лв., а за издръжка 8,213 млн. лв. Капиталови разходи не са предвидени.
Прогнозата за 2018 и 2019 г. е за 51,83 млн. лв.
24 часа - Болна от рак роди момиче, трябват й пари за лечение
23-годишната Ина Георгиева от Генерал Тошево, която се бори с рак на гърлото, роди момиченце. Малката е кръстена Дара, защото за Ина и таткото Наско тя е дар Божи. Бебенцето е родено със секцио в частна болница в София. Наложило се е то да се появи на бял свят в седмия месец, тъй като ракът на майката е много агресивен и тя спешно трябва да се лекува.
Детето е с тегло 1 кг, в кувьоз е, но диша самостоятелно. Пред Topnovini.bg. таткото Наско Недялков разказа, че макар и много изтощена, Ина е изключително щастлива. Ще са нужни 3-4 дни да се възстанови, след което заминават за лечението на майката в турска клиника.
По думите на Недялков събраните досега средства от благотворителната кампания в подкрепа на Ина ще дадат възможност да започне първият етап на лечение. Не се знае обаче колко дълго ще продължи то и колко средства общо ще са нужни.
Когато Ина Георгиева е в петия месец на бременността, й откриват рак на ларингса, който се развива много бързо и вече има метастази.
Затова семейството спешно трябва да събере необходимите средства за лечението на младата жена. Според разчетите ще са нужни не по-малко от 100 хил. лв. Те обаче са непосилни за семейството на Ина.
Желаещите могат да се включат с дарения на банкова сметка:
IBAN:BG45BUIN95611000436747, титуляр Ина Георгиева Георгиева.
Капитал Daily - Siemens пуска здравното си звено на борсата
Това е най-печелившето й звено, като се оценява на 15 млрд. долара, но през следващите години ще има нужда от сериозни инвестиции, съобщава Reuters. Ръководството на компанията обаче даде заявка, че Siemens ще запази контрола си върху по-голямата част от здравния бизнес. "Искаме да контролираме бизнеса и да го насочваме", коментира пред Bloomberg TV главният изпълнителен директор на групата Джо Кайзер.
С това си решение Siemens ще промени значително стратегията си от тази на основните конкуренти на компанията в лицето на General Electric и Philips. Германската група ще привлече чужди инвеститори в здравното си подразделение, докато конкурентите й влагат все повече пари в своите здравни звена за сметка на финансовите услуги, които предлагат.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»