Здравната комисия гледа закона за бюджет на НЗОК

Във вторник от 10 часа преди обед, здравната комисия в Парламента ще проведе заседание по проекта на закон за бюджета на НЗОК на първо гласуване. даритковаСпоред правилника на Парламента, закона ще се гледа на второ четене само от бюджетната комисия.
Заседанието е важно, не само защото ще се гледа бюджета на НЗОК за 2017 година, а защото ще покаже нагласите в комисията след оставката на Правителството. Позицията на депутатите ще покаже дали Москов има собствено влияние над депутатите или движеща сила на предложенията му е било покровителството на премиера Борисов.
Макар да се приема бюджет, размера на планираните приходи и разходи на НЗОК нямат особено значение. Обсъждането им е загуба на време, защото парите се определят на остатъчен принцип от всички държавни приходи и не могат да бъдат променени, поне не съществено.
От голямо значение, обаче ще бъде обсъждането на три текста, гласувани от Надзорния съвет на НЗОК и одобрени от Петър Москов – лимитите на болниците, прекратяване на договорите с лечебните заведения от НЗОК без съдебен контрол и забраната за сключване на договори с НЗОК в същата година, в която и издадено разрешението за дейност на болницата.
По отношението на депутатите към тези три забрани, ще се разбере дали Московизацията на здравеопазването ще остане след Москов или ще си отиде с него.  

Маркирана като Москов НЗОК

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»