Здравеопазването във вестниците на 15 ноември

pechatТруд - Медицинските сестри намаляват критично
Вместо 1 към 2 съотношението лекар - сестра у нас в момента е 1 към 0,9. Това е критичен недостиг и ние повече от 10 години обясняваме какво се случва, защо напускат колегите, но за съжаление не ни се обръща достатъчно внимание". Това каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева.
Според нея много неща трябва да се случат, за да стане професията на сестрата и акушерката привлекателна за младите да се обучават и после да остават да работят в България.
"Положението ще става все по-зле, защото много от сестрите са в пенсионна възраст. Освен това все повече напускат заради лошите условия на труд и ниското заплащане", заяви Василева пред "Труд".
Труд - 247 милиона повече за здравната каса
Допълнителни 247 млн. лв. са заложени в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина. Той се оценява на 3,45 млрд. лв. Около 114 млн. лв. от предвиденото увеличение са отредени за болниците, 47,6 млн. лв. са за лекарства за домашно лечение, 15,5 млн. лв. -за онкомедикаменти, почти 20 млн. лв.,-за личните лекари и още 24 млн. лв. - за дентална помощ. С други 25 млн. лв. е увеличен и резервът на касата, който по традиция също се харчи за медицинска помощ.
Монитор - 200 000 диабетици без лечение, не знаят за болестта си
200 000 българи са с диабет, но не се лекуват, защото не знаят, че са болни. Въпреки някои характерни симптоми като жажда, наднормено тегло или затлъстяване, те не си правят профилактични прегледи и така диагнозата им става ясна, когато заболяването напредне. Това стана ясно по време на конференция по проблемите на диабета, която се проведе в София.
460 000 са хората със захарен диабет у нас. Водещият рисков фактор за заболяването е фамилната обремененост, следвани от затлъстяването и наднорменото тегло. В от случаите заболяването е в резултат на липса на физическа активност, както и от нездравословно хранене.
1100 тест лентички за мерене на кръвната захар по пет пъти дневно да се предоставят годишно и на хората след навършване на 18 години. Такава възможност обсъждат пациентски организации и ендокринолози с Националната здравноосигурителна каса, съобщи началник на клиника по диабетология в болницата по ендокринология доц. Цветалина Танкова. Сега пълнолетните диабетици имат право само на 300 броя, които им стигат едва за два месеца, припомни тя.
Телеграф - Битата лекарка от Пазарджик губи слуха си     
Битата лекарка д-р Гергана Анчева от спешното отделение на областната болница в Пазарджик губи слуха си. Тя е преместена в болница ИСУЛ "Царица Йоана" в София за лечение. Причината за преместването на лекарката е усложнение, което се е получило в следствие на побоя, при което е започнало прогресивно намаляване на слуха, вече до 40%.
Монитор - Набедиха спешен лекар за пиян, изгониха го
Обитатели на квартал "факултета" в София набедиха лекар от Центъра за спешна помощ за пиян, заснеха го с телефон как залита и качиха клипа в интернет. Инцидентът според "оператора" станал късно вечерта в неделя. Докторът бил извикан за пациент, но пристигнал във видимо нетрезво състояние. Близките на пациента въобще не го допускат до болния, отпращат го и се обаждате Центъра за спешна помощ за друг доктор. Спешният медик обаче обяснява, че е трезв и залитането е от проблем с краката, дори им обещава да даде проба с дрегер.
Въпросният лекар въобще не пие и е един от най-добрите в центъра. През месец август му беше открито тежко неврологично заболяване, заради което пие силни лекарства, от които се получава поклащане в походката, обясни пред "Монитор" директорът на центъра д-р Георги Гелев.
Действително той не пие. Представи епикризите си и лекарствата, които приема. Залитането е напълно закономерно при тези силни медикаменти, обясни Катя Сунгарска от ЦСМП. Когато се прибрал от "факултета", бил в тежко състояние и се наложило колегите да му окажат медицинска помощ.
Веднага вместо него при пациента бил изпратен друг екип. Въпросният болен бил с високо кръвно. Той е чест пациент на Спешна помощ, тъй като е диабетик, хипертоник и също страда от неврологично заболяване. Медиците веднага му предложили да го закарат в болница, но болният от "факултета" отказал категорично да бъде хоспитализиран. Съпругата му пък отказала да говори повторно с представители на спешния център. Според лекари тя не искала да обостря отношенията си с тях, тъй като често й се налагало да вика линейка зарази мъжа си.
Междувременно залитащият доктор е подал оставка от ЦСМП, като обяснил на колегите си, че не иска заради проявите на болестта му да бъде уронван престижът на центъра.
Телеграф - Баят ни срещу грип във Фейсбук
Природни лечителки предлагат да ни баят срещу грип във Фейсбук. Проверка на "Телеграф" показа, че наближаващата епидемия е отприщила нова ниша на пазара в интернет. Находчиви търговци използват сезона на заразите, за да пробутват какви ли не неща под претекст, че са целебни и могат да предпазят от разболяване. В една от обявите например жена от София, представяща се за Надя, пише "Занимавам се с алтернативно лечение, енергийни центрове, баене и др. На последния
си курс усвоих лечебното баене против грип. Цената на услугата е 30 лв. за 15 минути. Моля да ми пишат само хора, които вярват и са посветени в силите на природната и минерална медицина".
Чесън
"Телеграф" се свърза с въпросната лечителка, а тя ни препрати към профил във Фейсбук. Когато се открихме в социалната мрежа, тя обясни, че предлага три варианта на услугата. В първите два случая трябва предварително да преведем сумата чрез пейпал, тъй като баенето ставало онлайн. Ние избираме дали посредством чат или видеовръзка. Съществува и опция на живо, но тогава цената е 50 лв. за 15 минути. На въпрос какво се прави на сеанса Надя обясни, че се изричали тайни думи. Използвало се също чесън, вода и свещ.
Освен баячките обаче от наближаващата грипна вълна се възползват и еротичните масажистки. В интернет набира сила обяви от голи мадами, които предлагат лечебни масажи. Цените варират от 20 до 80 лв., като един от критериите е дали клиентът иска "щастлив финал с освобождаване".
Целебно
Изобретателни прекупвачи си поръчват спортни маски от чужбина, които у нас предлагат като модерни маски срещу грип, показа още проверката на "Телеграф". Тяхното предназначение е да се слагат под каските за мотор или под очилата за ски и сноуборд. Родните търговци обаче ги рекламират като щит от заразите. Те са изрисувани по атрактивен начин като скелети, усмихнато лице, мъж с пура в уста, изплезена жена или муцунка на животни. Има и по-елегантни украсена в различни принтове, за да подхождат на всеки тип облекло. Цените започват от 7-8 лв. и достигат до около 30 лв. Наред с модата в грипа се намират и десетки други обяви на хора, които продават целебни камъни, растения, отвари, възглавници и още куп неща, които ще ни предпазят или излекуват от заразите

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»