Депутатите единодушни срещу лимитите на болниците

На проведеното днес заседание на ПК по здравеопазване, беше разгледан проекта на закон за бюджета на московНЗОК за 2017 година. Д-р Болтаджиев от НСЧБ представи становището на организацията и от нейно име поиска в бюджета да отпаднат лимитите на болниците, прекратяването на договори без съдебен контрол и забраната да се сключват договори, ако разрешението за дейност е издадено същата година. Същите искания постави и представителя на общинските болници д-р Цеков, като добави че в бюджета трябва да се предвидят пари за неплатената през 2016 година надлимитна дейност.

Председателят на комисията, Д-р Дариткова заяви, че също не разбира защо трябва да има лимити, след като са въведени пръстови отпечатъци и вече няма възможност за източване на НЗОК. Тя се обяви срещу премахването на съдебния контрол при прекратяване на договорите с НЗОК, като определи предложението на министър Москов, като  нарушаващо Конституцията. Според нея проектът на закон е пълен с грешки, в това число и граматически и е един от най-слабите изобщо постъпвали в Народното събрание.
За премахването на лимитите се обявиха народните представители от всички парламентарни групи – Д-р Райнов, Д-р Адемов, Семир Абумелих. Последният сравни НЗОК с действията на полицията в някои ислямски държави – арестуват всички от квартала и ги бият докато някой не си признае. По същия начин здравната каса наказва всички, а не само виновните, ако има такива.
В крайна сметка Парламентарната комисия подкрепи законопроекта на първо гласуване, с ангажимента, че при второ четени спорните текстове ще бъда отменени.
Министър Москов защити предложението си. Той каза, че лимитите остават, защото трябва да останат. Според него, въпреки че пациентът с палеца си нарежда плащане, касата няма да плаща, ако лимитите са надхвърлени. Договорите с НЗОК трябвало да се прекратяват без съдебен контрол, защото болниците-нарушители са заплаха за здравето и живота на пациентите. В тези си мнения, министърът остана сам и никой друг от присъстващите не го подкрепи.  

Маркирана като лимити Москов НЗОК

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»