Преглед на печата - здравеопазване 16 ноември

pechatСега - ГЕРБ се отказа от любимата реформа на министър Москов
Първата и една от най-важните промени в здравния сектор, за които настояваше здравният министър Петър Москов, така и няма да види бял свят. Разделянето на пакета лечение на здравната каса на основен и допълнителен няма да се случи и догодина, тъй като няма да бъде разгледано от настоящия парламент.
Промяната в Закона за здравното осигуряване, с която пакетът на НЗОК се разделя на основен, лечението по който е приоритетно и за него не се чака, и на допълнителен, по който могат да се правят листи на чакащи, беше приета на първо четене през есента. Но проектът няма да стигне до второ четене. "Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той касае визията на едно министерство, което е в оставка. Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който утре вече ще бъде бивш", обяви председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ пред Медиапул. Така евентуалното разделяне на пакетите ще остане за следващите управляващи. Ако сред тях не е Петър Москов, то едва ли изобщо ще се върне на дневен ред, защото дори и в ГЕРБ не одобряваха особено поправката.
Това беше първата промяна в здравното законодателство, предложена от Петър Москов през 2015 г. Разделянето на пакетите на НЗОК дори беше прието от парламента, но след това беше отменено от Конституционния съд, който беше сезиран от БСП и ДПС. Според магистратите самата промяна не противоречи на конституцията, проблемът според тях беше, че в закона не пишеше изрично по какви критерии се определя кои заболявания ще са с приоритетно финансиране и за кои ще се чака. Текстът не влезе в сила и се наложи здравното министерство да го напише и внесе отново в парламента. Самият Петър Москов вчера обясни, че ще настоява разделянето на пакета да се гледа от този парламент.
Според министъра в оставка целта беше в основния пакет да попаднат социално значимите болести, финансирането за тях да се увеличи, така че лечението да е 100% гарантирано и безплатно. За останалите заболявания пък трябваше да се заделят по-малко средства, отколкото сега, и за лечението им да се чака. Москов дори направи основен и допълнителен пакет, преди КС да отмени разделянето им. Всички клинични пътеки, по които НЗОК плаща, попаднаха в основния пакет, а в допълнителния имаше само 3 - като операции при инконтиненция и с робот Да Винчи.
"Тази мярка в условията на една-единствена здравна каса, която трябва да финансира и единия, и втория пакет, е трудно да се реализира. Една година парламентарно време беше "изядено", за да се обяснява колко добро е това решение, а единственият, който възторжено го твърдеше, бе самият д-р Москов", коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.
Въпреки че ГЕРБ и РБ бяха коалиционни партньори 2 години, вчера Даниела Дариткова обяви, че хаос в здравната система не се задава, тъй като според нея тя е в състоянието, в която е била заварена през 2014 година, а единствената промяна е въвеждането на пръстовия идентификатор. Неговата съдба в момента е неясна. "Вложените средства не може да ги върнем. Те са вложени, защото системата е изпълнена. Въпросът е, че сега очакваме да видим какъв е ефектът спрямо вложените средства. Моята прогноза е, че ефектът ще бъде дори по-добър от този, който очакваме. Новият министър ще реши дали ще продължи тази дейност, или не и ние ще я изпълняваме. Ако намери начин да я прекрати, касата ще бъде длъжна да го изпълни", коментира вчера управителят на здравната каса Глинка Комитов. "Обмисля се възможността за премахване на пръстовия идентификатор като метод за регистрация в болниците. По темата предстоят разговори", каза пък депутатът от БСП Емил Райнов.
БЮДЖЕТ
Здравната комисия в парламента прие на първо четене бюджета на НЗОК за догодина. Вероятно обаче на второ четене ще отпадне предложението здравната каса да може да спира договорите на болниците, отчели неизвършена дейност, дори и да тече обжалване в съда. Предложението отново е на здравното министерство.
Труд - Съдът отмени понятия на МЗ за раждане и аборт
Отменен е текст от медицинския стандарт по акушерство и гинекология, според който бебетата, родените преди 26-а гестационна седмица или под 800 грама, се водят "аборт". Това реши петчленен състав на Върховния административен съд на 15 ноември. Досегашните критерии бяха пречка срещу това плодът да добие правосубектност, а оттам и родителите да получат тялото на детето си и да го погребат. Срещу Министерството на здравеопазването (МЗ) дело беше заведено от фондацията "Макове за Мери", която от години се бори за правата на родителите. Разликата между аборт и раждане е в критериите на медицинския стандарт за жизнеспособност на плода. В решението на ВАС се посочва, че тези критерии са били завишени. Според предишните критерии за обявяване на раждане плодът трябва да тежи поне 600 грама и да е бил поне на 22 гестационни седмици, за да се смята за живороден. МЗ е осъдено да заплати и разходите по делото, което фондацията водеше.
Телеграф - Самоубиец на легло, няма пари за титаниеви пирони
4130 лева е цената, която 45-годишният Валентин Лазаров трябва да плати на УМБАЛ "Св. Георги", за да му бъдат поставени три титаниеви пирона в рамото и в бедрото.
От един месец пловдивчанинът е на легло в Клиниката по ортопедия, откъдето не могат да предприемат операция преди парите да бъдат събрани. Причината е, че здравната каса не поема стойността на имплантите, а пациентът няма финансова възможност. Затова единственият начин операцията да бъде направена е сумата да бъде събрана от дарения.
"Крайниците му не могат да заздравеят без пироните. В момента сме с вързани ръце. Болният приема само медикаменти, назначени от психиатър, както и болкоуспокояващи. Не може да се движи заради раздробените счупвания", каза шефът на Клиниката по ортопедия проф. д-р Владимир Ставрев.
Валентин Лазаров се е изпотрошил след неуспешен опит да сложи край на живота си. Той първо се е наръгал в корема с нож, след което е скочил от третия етаж на къщата си в "Кършиака". Мъжът прави трети опит да се самоубие, след като се развел и останал без родители.
Капитал Daily - РАЗДЕЛЯНЕТО НА ПЛАЩАНИЯ ОТ НЗОК ЗДРАВЕН ПАКЕТ НА ОСНОВЕН И ДОПЪЛНИТЕЛЕН
КОЕТО ТРЯБВАШЕ ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА ОТ 2017 Г. И Е СЪЩЕСТВЕНА ЧАСТ ОТ ЗАПОЧНАТАТА ОТ ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕФОРМА В СЕКТОРА, НЯМА ДА БЪДЕ ФИНАЛИЗИРАНО ОТ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ. Промяната, която беше отменена от Конституционния съд в началото на март заради нормативна неяснота, в момента отново е на дневен ред в парламента, където чака да бъде гласувана на първо четене в зала. "Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той касае визията на едно министерство, което е в оставка", коментира пред Mediapool председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ. "Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който утре вече ще бъде бивш", допълни тя.

 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»