Здравеопазването е секторът с най-много корупция в България

korupciqЗдравеопазването е секторът с най-много корупция в България, когато въпросът касае прекия досег на хората с порочната практика. Това показват данните на Световния корупционен барометър за Европа и Централна Азия за 2016 година на асоциацията "Прозрачност без граници", по данни на БТА. В проучването са участвали 60 000 респонденти от Европа и Азия, 1500 от които българи.

 


За да получат услуга, свързана със здравеопазването, 16% от българските респонденти споделят, че са платили подкуп през последната година. 15% са дали рушвет при досег с висшето образование, а 13% - на Пътна полиция.
Световният корупционен барометър тази година е фокусиран върху държавите от ЕС, Общество на независимите държави (ОНД - бивш Съветски съюз) и кандидатките за членки на ЕС. Изследването показва възприятието на корупционната среда през очите на гражданите и е национално представително.
Изследването показва още, че българите не са готови да се борят с корупционните практики. Сред причините да не се подават сигнали за корупция у нас са страхут от негативни последици както и недовериоето в институциите.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»