Депутатите приеха бюджета на НЗОК

BudgetДепутатите приеха бюджета на НЗОК, внесен от Министерски съвет на 31 октомври тази ходина. Народните представители одобриха с 98 гласа "За" парите на Здравната каза, 51 от депутатите гласуваха "Против", а 5 с "въздържал се".

Цитиран от Агенция "Фокус",  д-р Хасан Адемов споделя мнение по време на дебата по бюджета на НЗОК за 2017 г.,, че НЗОК де факто е фалирала и е една финансово рухнала система.
„Какво ще се случи ако този бюджет не се приеме? Отговорът е много лесен? Този отговор го има в Закона за публичните финанси. Няма драма. Драма може да има, ако между първо и второ четене се разгърне популизъм, който да събори както бюджета на Касата, така и на държавния бюджет. Според него трябва да се търси съгласие, че българските граждани ще получат необходимата медицинска помощ. Д-р Адемов посочи, че проблемът на този бюджет е, че е изготвен на тъмно. „Отсъстват данни за изпълнението на бюджета на Касата за 2016 г.“, коментира д-р Адемов, цитиран от Агенция "Фокус". „Твърдите, че приемате този бюджет с балансирано бюджетно салдо. Това е неуважително към българските народни представители, към българските лекари и пациенти“, сочи още той.
Пред радио „Фокус“ бюджетът коментира и народният представител  от ПГ на „БСП лява България”,  д-р Емил Райнов,  като според него: „Бюджетът на НЗОК е изтъкан от грешки, като в него дори не са отразени правилно последните промени в Закона за здравното осигуряване, които всички заедно приехме.“ „Всички говорите за разходната част, но аз ще започна с приходната. Още в самата приходна част, бюджетът е подценен. Подценяването идва в бройката на здравноосигурителните лица, където по проектобюджета на НЗОК се дават 6.2 млн., докато НАП дава съвсем друга цифра – с 2.5% повече”, посочи д-р Райнов. По думите му именно това обяснява факта, че в приходната част ще има малко повече средства. „Които обаче по начина, по който колегите говорят, надявам се не толкова непрозрачно, ще бъдат разпределяни еднолично от надзора на Касата. Това, лично за мен, е доста притеснително”, коментира още д-р Райнов.

От своя страна министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов коментира, че с този проект на бюджет държавата гарантира финансирането на националните приоритети.
„Чисто финансовата рамка е по-добра от миналата година и то с едни 250 млн. лева, което е добре. Първо – тази философия, която се предлага от надзора на НЗОК и правителството, е свързана с увеличаването на финансирането на доболничната помощ. На първичната и специализираната доболнична помощ и всички разходи за изследвания и консумативи, които вървят с това”, казва още той.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»