Д-р Москов и Д-р Персенски на разпит в следствието

Днес, Д-р Москов и Д-р Персенски ще бъдат разпитани в Столичната следствена служба. Очаква се на двамата да бъде повдигнато обвинение за даренията на p.moskovтурски ваксини, които не са разрешени за употреба в страната и дарения на български ваксини за Турция, както и за откритите в склад на държавната фирма Булбио 1 милион ваксини без етикети. По делото вече има един обвиняем - Росен Алексиев, който замести уволненият от Петър Москов директор на Булбио Любомир Димитров. Той е обвинен в безстопанственост.
100 000 ваксини Пентаксим, внесени от Турция, бяха използвани за ваксиниране на децата, въпреки, че не са разрешени за употреба в страната. Прокуратурата забрани използването им, но след като огромната част бяха направени от общопрактикуващите лекари. Други 100 000 ваксини срещу Хепатит В, съдържащи живак, пък останаха неизползвани, след разразилия се сандал. Москов, тогава оправда внос им с превенция на епидемия от хепатит В, причинена от бежанците.
Сделката с ваксините, бе одобрена от Министерския съвет, но постфактум. Стана ясно, че ваксините са внесени без необходимите документи и разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата. Изнесените от България БЦЖ ваксини също са били без необходимите документи. Митническите власти, обаче не са спрели нито вноса, нито износа, въпреки липсата на документи.  
От разкритията на журналиста от БНТ Валя Ахчиева стана ясно също, че Булбио и Тюрк илач имат дългогодишни отношения. Преди няколко години представители на Турската фирма, които са участвали и в последните сделки са били залавяни на границата с 400 000 лева недекларирани суми, но обвинение така и не е повдигнато, защото „не е намерен неизвестният извършител”.

Маркирана като ваксини Москов

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»