Преглед на печата - здравеопазване

pechat24 часа - Лекарка с 6000 пациенти стана джипи на годината
Джипи на годината стана д-р Росица Гецова от Русе, която поддържа практика с 6000 пациенти и е работодател на четирима свои колеги и 4 сестри. Наградата й бе връчена на конференцията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Другите номинирани бяха д-р Михаил Михов от София и д-р Димитрийка Славова от Пловдив.


Призът се дава за 12-и път. Победителят е излъчен от специална комисия, само 1 се въздържал, обяви шефът на сдружението доц. д-р Любомир Киров. Д-р Гецова участва във всички обучения на организацията за повишаване на квалификацията и владее перфектно английски и руски, добави той.
24 часа -  Осъдиха болна от рак за марихуана
Районният съд в Девин наказа с условна присъда болна от рак жена на 54 г. за притежание на марихуана. Ф. Ш. страдала от онкологично заболяване от 9 г. Претърпяла и няколко операции.
"Преди 2-3 г. лежах с една жена, която ми даде да си посадя няколко семена, защото не можех да спя от болки, а тази билка ме успокоява. Садихме ги между тютюна и после сушах билката и я пиех на чай през 3 месеца. Не съм знаела, че е наркотик. Разбрах, когато ми казаха полицаите", обяснила тя, когато служители от МВР открили 87 г канабис в дома й.
Труд - Москов с призовка в следствието днес
Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов е призован да се яви днес следобед в следствието във връзка с разследването за разменените дарения на ваксини между България и Турция.
"Ще се явя, но не зная за какво ме викат", каза вчера Москов пред Би Ти Ви. Той разказа, че в изминалите 5-6 месеца "половината състав на министерството е бил на разпити".
Очаква се Москов и двама негови заместници да бъдат обвинени заради неизгодни параметри на даренията, съобщи "Правен свят позовавайки се на компетентен източник.
През 2015 г. Турция прати като дарение на България 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим". В допълнение към дарението страната ни получи и ваксина "Еувакс В" срещу хепатит В, която е забранена за ползване у нас. Здравното министерство обяви, че е задържало еувакса на склад, за да го ползва в случай на засилен бежански натиск. В замяна България се задължи да дари на Турция 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), наше производство. Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас последва криза в доставките по производствени причини, която миналата пролет предизвика обществено недоволство.
Телеграф - 86-годишен дядо дари 107 литра кръв
428 пъти е дарявал кръв Кръводарител №1 на България 86-годишният смолянчанин Атанас Френкев.
През живота си възрастният мъж е дарил общо 107 литра кръв, съобщи агенция Фокус. Атанас започнал да дава кръв, когато бил на 18 години. Когато са изследвали кръвта му. се е установило, че тя е с 15 добавки, които рядко се откриват в човек, затова постоянно присъствал в списъците на Червения кръст и се отзовавал винаги, когато са му се обаждали. "Бих помолил младите хора, които имат такава възможност, да даряват кръв, защото няма нищо по-хубаво от това да спасиш човешки живот. Освен това кръводаряването не вреди, дори помага на организма", каза Френкев и допълни, че когато наистина си решил да правиш такова ценно дело. то трябва да е безвъзмездно.

Труд - Бежанците сеят нови екзотични болести
Настанените в бежанския лагер в Харманли продължават да разнасят нетипични за нашите ширини болести, сред които е кожната лайшманиоза. За това алармира заместник-директорът на РЗИ-Хасково доктор Станимира Тананова пред Би Ти Ви.
Екип на инспекцията посети лагера. Нетипичната болест е диагностицирана от паразитолози от университетската болница в Пловдив.
По думите й са издадени предписания за справяне с болестите. "Следва да се изпишат лекарства по рецепта и да се купят от пациентите", обясни тя. По думите й ако чужденците не искат или не могат да си купят медикаментите, ръководството на центъра "трябва да се ангажира". Няма коментар от представители на Държавната агенция за бежанците, предаде Би Ти Ви. Жителите на Харманли, които са силно притеснени от разхождащите се сред тях чужденци с видими рани по телата си, организират протест в неделя. Повече от две седмици те се питат има ли епидемия в бежанския център. Както вече съобщихме, лошите хигиенни условия се превръщат в огромен проблем за района. Специалисти обясняват, че сред настанените в Харманли чужденци има много болни от краста, дребна шарка и други болести. Въпреки това 3000 чужденци са на свободен режим и спокойно се разхождат из града, което притеснява местните хора.

Земя - Министерската кариера на Москов ще има тъжен, но и криминален завършек

По всичко личи, че министерската кариера на д-р Москов ще има не само тъжен, но и криминален завършек. Макар че началото й обещаваше съвсем друго развитие. Той бе един от министрите с най-висок рейтинг в зората на втория кабинет "Борисов". Започна ефектно, с няколко уместни, талантливи включвания в защита на лекарите от Спешна помощ след поредния побой над дежурен екип. Пламенно обяви, че ще се бори срещу корупцията в системата, и спечели пациентите.
След силното въведение стартира реформи, които го изпратиха в периферията на народната любов.
Сега той вече няма "общо политическо бъдеще" с Радан Кънев и ДСБ. Оръжието му срещу корупцията - пръстовият идентификатор - е на път да бъде отхвърлено и вероятно ще бъде запомнено като най-скъпоструващата управленска глупост. Бюджетът на НЗОК, който мина на първо четене, макар и увеличен, не обещава стабилност заради сериозната задлъжнялост на Касата и здравните заведения.
А прокуратурата, която по традиция вади нож на "умрял кон", му подготвя обвинение заради случая с бартера (даренията) на ваксини между България и Турция.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»