Системата с пръстовите отпечатъци продължава да цикли

Няма ден през миналата седмица, в който системата за събиране на пръстови отпечатъци на НЗОК, да не е спирала поне за половин час, а често и за няколко fingerprintчаса. Първоначалният срив, получен веднага след стартиране на системата изглеждаше преодолян или поне такива бяха уверенията от страна на касата. Системата обаче продължава да цикли.
Спирането води до безброй обаждания от болниците до НЗОК, която обикновено накрая разрешава временен прием само с лична карта, докато системата заработи отново. проблемът не е само с приема на болни, но и с изписването им. Пациент от Силистра, приет в столична болница сподели, че му се е наложило да чака час и 30 минути, като се е чекирал през 5-10 минути, докато системата приеме данните което станало едва на деветия път. Пациентът е изпуснал влака и е трябвало да остане още денонощие в София.
Забавянето както на приема, така и на изписването на болните води до сериозно объркване на графика и работата на медицинските специалисти. Много от тях са принудени да остават извън работно време за да довършат работата, забавена от системата за пръстови отпечатъци. От НЗОК уверяват, че системата работи и проблемите с постоянното блокиране на работата ще бъде отстранени в кратки срокове. Така казаха и при първото спиране на работа.
Ако включването на 300 болници създава такива проблеми, какво ли ще стане, когато бъдат включени и аптеките и джи-питата и зъболекарите и броят на устройствата достигне 20 000?

Маркирана като пръстови отпечатъци

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»