Здравеопазването във вестниците на 22 ноември

pechatТелеграф - Болниците връщат 800 бона на касата
Болници ще трябва да върнат на здравната каса над 800 хил. лв., които тя им е заплатила, но за неправомерно извършени дейности.
Това стана ясно вчера след надзора на НЗОК. Причината за връщането на тези средства са редица нарушения, направени от 14 лечебни заведения. Те са установени след проверка на експерти от централното управление на касата в периода януари-септември 2016 г. Оказва се, че болниците са (отчитали несъществуващи заболявания и неизвършени дейности и масово са искали пари от пациентите за медицински процедури, които се заплащат от НЗОК. Проверките са установили и случаи, в които пациенти са били диагностицирани с онкологично заболяване, но след това не са били насочвани за съответното лечение и не е бил изпълнен принципът за комплексност. Освен това на надзора са обсъдени и резултатите от новия метод за идентификация. Според справката след въвеждането на пръстовия отпечатък от 1 ноември има спад в броя на хоспитализираните пациенти в сравнение с първите 15 дни на предходния месец. Така НЗОК ще плати с 15 млн. лв. по-малко за първите две седмици на ноември.
Сега - Цялото правителство е привикано на разпит за ваксините
Всички министри са привикани на разпит в столичната следствена служба заради вноса на ваксини от Турция м.г. Безпрецедентната новина беше съобщена от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, след като здравният министър Петър Москов получи три обвинения по същата сделка.
Кабинетът ще бъде разпитан, защото решението за вноса е взето неприсъствено. То е носено из кабинетите на министрите за подпис. Следователите искат да знаят как то е било подписано и дали е имало мотиви. Министрите ще бъдат разпитвани на порции, като първите са викнати във вторник. По информация на "Сега" Борисов не е сред тях.
Труд - Министър Палечко
Заговори ли се за пръстовия идентификатор, една от най-емблематичните "реформи" на здравния министър д-р Петър Москов, неминуемо се поражда асоциация с отпечатък от палец - с нововъведение, чиито резултати и обосновка не надхвърлиха размерите на палец (ВАС отмени в крайна сметка това изискване към болниците - чети на стр. 9).
Идеята за пръстов идентификатор при регистрирането на пациенти в лечебните заведения беше и сред най-коментираните обществени теми през последните месеци, а и едно от най-яростно защитаваните от екипа на д-р Москов предложения за реформа. Що се отнася до болните, до техните лекуващи и близки, въведението с палеца (оказало се впоследствие въведение с показалец), придоби драматичен характер с трагичен оттенък.
Не само поради факта, че системата се срина има-няма 12 часа след старта си и усложни многократно регистрирането на пациентите в страната, но и заради всички разходи, които болниците и НЗОК бяха принудени да направят за четците. Не на последно място въвеждането на идентификатори в здравеопазването ни предизвика недоволство и заради асоциацията с престъпна система, злоупотребите, в която отпечатъците трябваше да регулират. Отделно от това са чисто процедурните тежести около въпросната реформа, които се стовариха с пълна сила върху всички участници в лечебния процес.
Отпечатъкът на самия шеф на ведомството по един или друг начин ще остави следа в здравната ни система (а вероятно и в собственото досие на министъра предвид факта, че прокуратурата го обвини във връзка със скандала с турските ваксини).
Петър Москов вероятно е сред най-скандалните министри, излизали на политическата сцена у нас през последните години. Нито една от множеството предложени от него промени не заработи като реален позитив за сектора, още по-малко пък като реформа.
Дума - Бюджетът на НЗОК за 2017 г. е на застоя
Приетият бюджет на НЗОК е бюджет на застоя, на липса на перспектива за здравеопазването, в него липсват приоритети. Това заяви деканът на факултета по обществено здраве към МУ в София проф. Цекомир Воденичаров. По думите му има един приоритет -болниците, а техните дългове вече са над 500 млн. лв. В същото време парите в извънболничната помощ са наполовина на дълговете на болниците, коментира проф. Воденичаров. Той е категоричен, че намеренията за реформа засягаха технически параметри. "Гръмко бе оповестено разделянето на медицинския пакет услуги на основен и допълнителен, но реално нищо не се направи. Не се прави реално остойностяване на базата на актюерски отчети", коментира Воденичаров.
Дума - ВСЯКО ДЕТЕ С УВРЕЖДАНЕ ДА ИМА АСИСТЕНТ, НАСТОЯВА ОМБУДСМАНЪТ
Да бъде осигурен асистент за всяко дете с увреждане, без да се налага изчакване, както и разделяне на личната помощ от асистентската програма. Това е една от препоръките на омбудсмана след дискусия на тема "Достъпът на децата с увреждания до правата им - реални проблеми и възможни решения", организирана от Мая Манолова. Необходимостта от законово регламентиране на услугите лична помощ или асистент на хора с уврежданията. Около тази теза се обединиха участниците в дискусията.
При предоставянето на социалните услуги личен и социален асистент липсва устойчивост на програмите и проектите, тежки са изискванията за кандидатстване по програмите, липсва гъвкавост най-вече с проектите, финансирани от ЕС. Тези проблеми са констатирани от омбудсмана на базата на постъпилите жалби в институцията.
Като сериозен проблем бе изведено отново ниското финансиране на асистентите и липсата на нормативно регламентиране на периода, в който родителите са асистенти на детето с увреждане. За пореден път бе поставен проблемът с явяването пред комисия на ТЕЛК през 2-3 години. През този период детето не може да се излекува от въпросното увреждане или да настъпи някаква качествена промяна в състоянието му, но вместо това се харчат пари за повторни изследвания. Предлаганата от Столичната община услуга личен асистент помага на тези, които имат по-малко нужда от помощ - могат да ходят на училище или на работа, коментира Искра Влахова, майка на 22-годишно напълно глухо и сляпо момиче.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»