Шарков: Разбира се ще обжалваме

sharkoffСъдът защитава корпоративни интереси, а болниците точат касата. Ще обжалваме решението на ВАС за спиране на пръстовите отпечатъци в болниците, каза на пресконференция заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Шарков обясни: „Това е механизъм за контрол, който не беше въвеждан досега в НЗОК и ефектът от него, мисля че е видим за всички.

Шарков повтори пропагандната теза, че отчетената дейност от лечебни заведения за болнична помощ за първата половина за ноември, сравнено с първата половина на октомври е на стойност 15 млн. лв., по-малко само за 15 дни“. „Ако тези числа ги сметнем за една година какво правят дори да не са 300 млн. само 100 млн. е абсолютно достатъчно като ефект и е спирачка за хората и лечебните заведения, които си позволяват да правят фалшиви хоспитализации с цел усвояване на средства от НЗОК“, поясни той. По думите му данните са както по клинични пътеки, така и по клинични и амбулаторни процедури, лекарства, медицински изделия. „Навсякъде има спад в разхода на касата само за 15 дни“, поясни Ваньо Шарков. „Сравнено като брой хоспитализации за първата половина на ноември 2015 и ноември 2016 г. имаме 18 481 хоспитализации по-малко. Това също е показателно за това как е работила системата преди въвеждането на идентификатора и как работи след това. Не на последно място това е система, при която пациентът държи в ръцете си контрола по изразходването на средствата, които внася в НЗОК“, коментира още той.Според Шарков излиза, че касата пести по 1 милион на ден от пръстовите отпечатъци. Той не даде обяснение, защо отдава тези 15 милиона на пръстовите отпечатъци и дали очаква всеки следващ месец да има с 36000 хоспитализации по-малко.

„От началото на въвеждането, заедно с тестовия период са регистрирани 364 211 пациенти чрез пръстови отпечатъци, за близо 4 месеца. При тях има 318 отказа да бъдат регистрирани чрез пръстов отпечатък, но въпреки това са хоспитализирани и верифицирани от НЗОК като действителни хоспитализации", добави той.
„Категорично ще обжалваме решението на Върховния административен съд за спиране на пръстовия идентификатор. Имаме 7 -дневен срок да го направим. Това е система, която работи в полза на гражданите", каза още зам.-министърът на здравеопазването. Д-р Ваньо Шарков допълни, че системата няма да спре да работи, тъй като министерството има 7-дневен срок, в който може да обжалва. „Няма временно спиране“, заяви той.

Шарков не обясни как е напарвена сметката за икономиите на пари и защо е решил, че това се дължи на пръстовите отпечатъци, ако изобщо е вярно. Шарков индиректно обвини съдът, че защитава корпоративни интереси. Болниците трядиционно бяха обвинени, че източват касата, този път с 300 милиона лева годишно.

Шарков така и не обясни с кое в мотивите на съда не е съгласен и какви правни основания е намерило МЗ, за да обжалва решението на ВАС.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»