Здравеопазването във вестниците на 23 ноември

pechat24 часа - "СТЕМО - Гама консулт" взе поръчката за 400 000 лв.
Здравната каса няма данни колко устройства за регистрация чрез пръстов отпечатък купуват средно болниците.
Това каза зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков в отговор на въпрос от "24 часа".
НЗОК не знае общия брой купени до момента устройства, тази статистика не е от значение за регистрацията, казаха от касата. На болниците са представени технически изисквания, на които трябва да отговарят електронните четци, а те можели да ги купуват от фирми по избор. Повечето обаче ги вземали от фирмата, която изработи пръстовия идентификатор.
Всяка болница купува различен брой четци според това дали е многопрофилна, специализирана, за активно лечение и т.н. Най-голямата болница у нас -пловдивската УМБАЛ "Св. Георги", има 80 устройства, каза д-р Шарков.
Пръстовият идентификатор бе изработен от "Консорциум СТЕМО Гама консулт" и представен дори преди договорения срок. Тяхната оферта за близо 400 хиляди лв. без ДДС и цена на едно четящо устройство 239 лв. без ДДС спечели обществената поръчка в конкуренция с "Контракс".
24 часа - Решението "на подпис" заради Давитоглу
Посещение на бившия турски премиер Ахмет Давутоглу е причината одобрението на споразумението за ваксините да бъде дадено от Министерския съвет "на подпис", както е известно неприсъственото приемане на решения.
Давутоглу беше на официално посещение в София на 15 декември 2015 г., а решението е прието на 14 декември според правноинформационната система на правителството.
Ако не беше взето решението, споразумението нямаше да може да бъде подписано, обясниха източници от Министерския съвет.
Вносител на точката за одобрение на споразумението не е здравният министър Петър Москов, а премиерът Бойко Борисов, става ясно още от информационната система на МС. Причината е, че според устройствения правилник на МС решения "на подпис" се предлагат само от министър-председателя. Негово право е и да прецени дали едно решение трябва да бъде прието спешно по този начин, или да изчака седмичното заседание на правителството.
По правилник предложено "на подпис" решение може и да не бъде прието.
Това става, ако министър аргументирано откаже да подпише. Тогава решението се внася на следващото редовно заседание на правителството.
24 часа - Лекари от ВМА откриха краста и варицела сред бежанците в Харманли
Най-често диагностицираните заболявания в центъра за бежанци в Харманли са пиодермия (гнойно възпалително кожно заболяване, причинено от бактерии) - 36 случая, скабиес (краста) - 26, варицела - при 18 деца от 1 до8г., остра вирусна инфекция-15, дерматит- 16случая, съобщиха от ВМА. Полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести, д-р Весел Кантарджиев - началник на Клиниката по дерматология и венерология, и д-р Айлин Шеф - дерматолог, прегледали чужденците на 18 и 19 ноември в медицинския пункт на центъра.
Единственият случай с подозрение за лайшманиоза -кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.
Стандарт - И Онкото в Пловдив срещу здравния шеф
Лекарите от Онкологичния център в Пловдив искат да се върнат правата на патоанатома д-р Петко Маслев, отнети преди 2 седмици с еднолично решение на Петър Москов. Колегите му са готови да отидат на сесията на Общинския съвет утре, съобщи в. "Марица". Лекарите са категорични, че диспансерът се атакува със съдействието на здравния министър в оставка.
"Чудовищните обвинения за премахване на органи и осакатяване на пациенти са неверни", категорични са лекарите. Те искат да бъде отменена заповедта на Москов, с която са отнети права на патоантома д-р Маслев.
Общинският съвет ще решава на сесията в четвъртък  дали да бъде освободен шефът на Онкодиспансера д-р Красимир Вальов. Не съм специалист по медицина,  каза вчера кметът Иван Тотев по повод на скандала. Той обяви, че ще се съобрази с мнението в доклада на експертите от РЗИ.
Труд - Доктори плашат с масова оставка
Лекари и служители в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница застанаха срещу избора на д-р Владислав Миков за нов управител на здравното заведение. Хората заявяват, че са против готвените масови съкращения с цел икономии, и настояват да бъде проведен нов конкурс за началник, съобщава Zdrave.net. Те декларират, че ако това не се случи, са готови да подадат групова оставка.
Телеграф - Всяко трето дете с наднормено тегло
Средно едно от три деца в страните от ЕС е с наднормено тегло. От затлъстяване страдат над 50% от възрастните в общността по данни на Световната здравна организация (СЗО). Това обяви вчера регионалният представител на организацията доц. Михаил Околийски. Българските деца са на едно от първите места по прекарано време пред телевизора и екрана на компютъра в рамките на ЕС, което говорело за сериозни проблеми с физическата активност на децата.
Дума - Един пробит чадър
Чадърът, който Бойко Борисов бе разпънал над Петър Москов, се проби. Иначе защо само дни след оставката на кабинета бяха оповестени резултати от работата на следствието, които са били известни още през септември? Прокуратурата се била притеснила преди изборите резултатите от работата й да не бъдат случайно използвани за извличане на политически дивиденти. Та толкова слабо нещо ли е една прокуратура, че се свила на кравай в тъмния ъгъл и чака изхода от някакви си президентски избори?
Човек се пита дали институцията щеше да има доблестта да извади наяве една отдавна известна истина, щеше ли да я артикулира, ако правителството на "Борисов 2" бе още на власт? Защото заложниците в тази "игра" са децата на България. Явно и това не е достатъчно стряскащо за магистратите, защото е очевидна зависимостта на съда и прокуратурата от политическата власт. А сегашните действия на третата власт изглеждат прекалено показни и отговарят изцяло на поговорката "Да извадиш нож на умряло куче". Но пък, ако поне едно полумъртво куче не висне на бесилката, едва ли живите ще имат страх, когато нарушават законите и правят жертва на егото си здравето на цяла нация. Наистина прокуратурата се зае със случая заради икономическата целесъобразност на сделката, но крайният резултат е недоверието на хората в здравната система и в министъра.
Жълт Труд - 2383 ДУШИ СЪС СПИН У НАС
Тече Европейската седмица за изследване за ХИВ и вирусни хепатити (18-25 ноември), през която желаещите могат да си направят анонимен тест за носителство на някой от вирусите. Впрочем такъв тест се прави през цялата година в София, на ул. "Цар Самуил" 111, където се намира Центърът за сексуално здраве. Изследванията за ХИВ/СПИН и хепатит се правят с капка кръв от пръста или слюнка и резултатите излизат след 15 минути.
По данни на Министерството на здравеопазването хората, живеещи с ХИВ/ СПИН у нас, са 2383 души, като над 90% от новорегистрираните с ХИВ инфекция са се инфектирани по сексуален път. В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от този на жените.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»