Здравеопазването във вестниците на 24 ноември

pechatТруд - Сделките били одобрени по процедура
Решенията на Министерския съвет за сделките с ваксини с Турция, заради които прокуратурата повдигна обвинение на здравния министър Петър Москов и разпита министри и премиера, са внесени от Бойко Борисов, показва документите в сайта на МС.
След разпита си той каза, че е обяснил на разследващите каква е процедурата, по която кабинетът взема решения "на подпис". Тя е разписана в Устройствения правилник на МС и неговата администрация,
Според разпоредбите такива решения може да предлага само министър-председателят, но те подлежат на одобрение от министрите и се вземат с обикновено мнозинство. "По изключение и по предложение на министър-председателя Министерският съвет може да приеме акт и неприсъствено. Ако някой от членовете на Министерския съвет поиска мотивирано проектът на акт да бъде обсъден от Министерския съвет, той се включва в дневния ред за следващото заседание", гласи чл. 7, ал. 3 от правилника.
"При неприсъственото приемане на акт той се представя за подпис на всички членове на Министерския съвет с изключение на командированите и ползващите законоустановен отпуск и се счита за приет, ако бъде подкрепен с "да" от повече от половината от тях", постановява чл. 9, ал. 2 от правилника.
Дума - И Борисов даде обяснения за ваксините
"Обяснил съм защо решението е на подпис и какво сме целели с всички финансови и икономически обосновки за ваксините с Турция. Точно и ясно", коментира пред журналисти премиерът в оставка Бойко Борисов, който вчера бе в столичното следствие. На въпрос дали е нормално всички членове на Министерския съвет бъдат викани в следствието и няма ли как държавното обвинение да си набави тази информация по друг начин, Борисов отговори: "Всички непрекъснато говорим за проверки и разследвания на всички. От кой, ако не от нас да се започне. След като в публичното пространство се говори за тези ваксини толкова много, трябва да обясним защо сме взели това решение", каза Борисов.
Обяснения в следствието продължават да дават членове на кабинета във връзка със споразумението за приемане на дарение от Турция на ваксината "Пентаксим". Припомняме, че споразумението бе прието "на подпис" от кабинета на 28 май 2015 г. Вчера в следствието бе и бившият просветен министър Тодор Танев. Пред журналисти той обясни, че всяко решение на МС има 4 компонента. "Първият е спецификата на това, за което става дума - техният ресор. Вторият е целесъобразност, третият - юридическа пригодност, и четвъртият - финансовата част от решението. Министрите от други ресори съгласуват единствено и само целесъобразността. Когато става дума за здраве на деца, когато преди това има обосновка на качеството на това, което се прави, потребността му, а също и обяснение в документите, че е добре да се бърза, за да може при много по-ниска тарифа това нещо да бъде в България, вероятно защото това беше отдавна, е било взето от мои колеги, включително и от мен. До момента не е доказано, че тези ваксини са лоши", каза Танев.
Вчера бяха разпитани бившите министри на труда и социалната политика Ивайло Калфин и на правосъдието Христо Иванов. "Това, което се случва, е политическо позорище. Какво правим - да покажем кавалкада от министри, които влизат в следствието?", коментира Иванов.
Сега - Нова дата за безплатните лекарства за хипертония - 1 януари
Здравният министър в оставка Петър Москов отново обеща безплатни лекарства за високо кръвно налягане. От 1 януари базовата терапия за есенциална хипертония ще е безплатна за пациентите, обяви той пред Нова телевизия.
Това трябваше да стане още през август, но се оказа, че в здравната каса не са предвидени необходимите 6-7 млн. лв. за целта. Затова и промяната беше пренасочена за 1 април догодина. Сега обаче Москов смята, че тя може да е в сила още от януари. В момента препаратите за високо кръвно се покриват между 25% и 75% от касата. В списъка с реимбурсираните от НЗОК препарати за хипертония има 400 медикамента, но идеята беше напълно безплатни да станат само най-евтините в различните лекарствени групи, които са около 40. Т.е. 100% безплатни ще са 40 лекарства. Според Москов догодина вече няма да има проблем с финансирането, а парите ще дойдат от отстъпките, които фармацевтичната индустрия е върнала на НЗОК.
Дори и промяната най-накрая да влезе в сила, това не помага особено на болните. Най-евтините препарати за хипертония струват 2-3 лв. и масово пациентите си ги купуват сами, тъй като, за да получат рецепта от личния си лекар, трябва да платят потребителска такса от 2.90 лв. Дори касата да поеме 100% от цената, най-евтините лекарства пак ще са на по-ниска цена от стойността на таксата.
Затова и според данните на здравната каса към момента едва 300 000 пациенти получават лекарства за хипертония по линия на НЗОК, докато данните на кардиолозите са за 2 млн. хипертоници у нас.
"Заварихме липсваща или лоша лекарствена политика, седнахме на преговори с фармацевтичния бизнес, миналата година взехме 45 милиона от фирмите, тази ще са над 100 млн. Това е лечението на 600 хил. български граждани. Затова от 1 януари всяко едно лекарство за есенциална хипертония ще е безплатно", похвали се Москов.
Сега - ВМА ще прави Военномедицински университет
С цел подготовка на медицински кадри за нуждите на въоръжените сили се планира създаването на Център за професионално обучение и Военномедицински университет към Военномедицинската академия. Такава промяна в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. прие правителството. Преди поправката се предвиждаше към Военна болница да има колеж и факултет.
Преди по-малко от месец на заседание на комисията по отбрана в парламента началникът на ВМА генерал-майор проф. Николай Петров поиска подкрепа на идеята за основаване на Военномедицински университет, който да подготвя военни лекари за формированията на въоръжените сили. Според председателя на комисията ген. Михо Михов недостигът на специалисти във Военна болница е 170 души.
24 часа - Почина пловдивският хирург и лидер на БСП Красимир Мурджев
Известният пловдивски хирург и лидер на местните социалисти проф. д-р Красимир Мурджев почина на 52 г. Съпартийците му, неговите колеги от УМБАЛ "Св. Георги" и студентите му от Медицинския университет са съкрушени.
"Страдаше от коварна болест, но до последно оперираше и преподаваше. Отиде си добър човек и лекар по призвание", казаха от Клиниката по специална хирургия, където проф. Мурджев бе зам.- началник.
"Загубихме безспорен водач, истински социалист, еталон за морални качества", написаха от червената централа.
Проф. Мурджев е роден на 10 януари 1964 г. Завършил медицина в Пловдив, а след това и магистратура по икономика на здравеопазването. Бил е общински съветник, а през 2014-а депутат от Коалиция за България в 42-ото НС. Бил е в комисиите по здравеопазване и отбрана. На 16 април бе избран с мнозинство за председател на градския съвет на БСП в Пловдив. Погребението е утре от 11 ч на Централните гробища в града.
Труд - Спасен от смърт скочи на лекарите
Лекари от болницата в Лом спасиха от смърт мъж, натровил се с алкохол. Докторите с мъка успели да го върнат към живота и го оставили в лечебницата да се възстанови. След като прескочил трапа и се съвзел обаче гуляйджията, здравно неосигурен, отказал да си заплати и скочил на бой на медиците. Наложило се охраната да се намеси. В крайна сметка скандалджията платил 40 лв. и бил изведен от болницата. "Случаят не е единствен", коментираха медици от спешното.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»