Здравеопазването във вестниците на 25 ноември

vestniciТруд - Договарят парите за здраве за 2017-а
Подновяват се преговорите за Национален рамков договор (НРД) за 2017 г., след като по-рано тази година те се провалиха. Разговорите стават възможни, след като надзорният съвет на НЗОК възложи на шефа на институцията д-р Глинка Комитов да организира дейността на касата по изготвяне на НРД за медицинските дейности съвместно с Българския лекарски съюз. От съсловната организация настояват от догодина да отпадне възможността за прехвърляне на пари от перо в перо.
Сред причините за провал на предишните преговори са пръстовият отпечатък, здравната карта, разпределянето на резерва на НЗОК.
Труд - Шефът на онкодиспансера в Пловдив хвърли оставка
Управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Красимир Вальов хвърли оставка в четвъртък, след като в последните дни бе подложен на жесток натиск след разкритията за порочни практики в общинското лечебно заведение. Оставката бе приета от общинските съветници с 34 гласа "за", 11 "против" и четири "въздържал се".
Мнозинството в местния парламент се съобрази със здравословното му състояние, влошено след прекаран микроинсулт. За временен управител бе избрана проф. Мариана Янева. Сагата с онкологичния център и с д-р Вальов просълзи дори кмета на Пловдив Иван Тотев и за първи път от пет години насам той се разплака в залата на ОбС. "Благодаря на всички, защитили онкодиспансера. Управителят му д-р Красимир Вальов не издържа на атаките срещу него и тази сутрин си подаде оставката. Не сме дали повод на лекарите досега да мислят, че не сме зад тях, въпреки че сме подложени на чудовищен натиск. Неморално е да се поставят условия да бъде освободен директор. Може би всички ние, политиците, сме виновни, че започнахме да правим политиката в медиите. В момента се прилага лечение "пиявици". Някой иска да се пусне кръв. Явно е, че се иска нещо задкулисно, за което всички се досещаме, но никой не смее да го каже", заяви кметът Тотев.
Монитор - Болници пестят от изследване на тумори
Болници пропускат да правят изследване на карциноми на белия дроб за определяне на хистоморфологичния тип и направо изпращат болните за генетични изследвания. Това съобщи бившият национален консултант по патология доц. д-р Анна Михова, като посочи примери от личната си практика. По думите й налагало се пациенти да бъдат връщани, да се изчакват изследвания и така да се отлага лечението име месец-два.
От години диагностиката не е добра заради нейната недостатъчност, няма единна здравна политика в това отношение. По тази причина в Националния раков регистър постъпват непълни данни за случаите. Това пък заяви доц. д-р Жасмина Михайлова - специалист по медицинска онкология и началник на Клиниката по медицинска онкология във Военно-медицинска академия.
Тя обясни, че на практика, генетичните тестове не се поемат от здравната каса, а от фирмите. Всяка фирма обаче работела с различни лаборатории и се налагало пациентите да носят материал за изследване на няколко места. Според нея редно е в страната да има две-три лаборатории, в които да се правят всички изследвания на хора с туморни образувания, за да се пести време за лечението.
Дума - НАДЗОРНИЦИТЕ ДАВАТ ОЩЕ 50,5 МЛН. ЛВ. ЗА ЛЕКАРСТВА
Още 50,5 млн. лв. за лекарства за домашно лечение се отпускат за лекарства за домашно лечение. Това реши Надзорният съвет на НЗОК на заседанието си на 21 ноември. От протокола става ясно, че парите не са от резерва, а са от преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски, съгласно информацията от НАП. Близо половината от парите са за лекарства за домашно лечение за периода 1-15 октомври т.г., а 25,5 млн. лв. са за лекарства против рак, прилагани в болничната помощ за целия октомври. Така касата плаща за лекарствата за домашно лечение от началото на годината досега близо 620 млн. лв., вместо планираните приблизително 541 млн. Първоначалният бюджет за онколекарства бе 210 млн. лв., но с всички отпускани допълнителни пари от резерва вече излизат почти 264 млн. лв.
С 50 млн. лв. се увеличават и парите за дейности за здравно неосигурени - за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение при пациенти с кожно-венерически и психиатрични заболявания, както и за интензивно лечение.
От протокола от заседанието на надзорниците става ясно, че възлагат на управителя на касата да организира на експертно ниво изготвянето на Националния рамков договор за 2017 г. с представители на БЛС.
Труд - Приложение за глухи помага на българчета да учат
Иновативна платформа ще помага на българските ученици и студенти с увреден слух да възприемат материала в час, като ще превръща в текст говора на преподавателите. Това обявиха от фондация "Заслушай се", която работи по проекта. В реално време младежите ще виждат на смартфона или таблета си като текст всичко, което говори преподавателят, за да не изостават с уроците. Услугата стартира пилотно и ще бъде внедрена първо в училище за деца с увреден слух в София, а през 2017 г. обхватът ще бъде разширен. "Набират се средства, за да се осигурят 900 таблета и за социално слаби деца с увреден слух", обясни за "Труд" шефът на фондацията Ашод Дерандонян. По думите му основната цел е до края на 2019 г. да са обхванати всички 8000 такива деца и младежи.
В момента услугата работи с човешка намеса, като идеята е приложението да се автоматизира напълно през учебната 2017/2018 г. Никое дете няма да плаща за него.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»